Lidstvo je o krok blíž k osídlení Marsu. Americký přístroj na rudé planetě vyrábí kyslík

Věda a technika 04. září 2022 | 08:45 — Lukáš Bauer
Naděje na možnost osídlení Marsu se opět o něco zvýšily s oznámením, že americký přístroj úspěšně na rudé planetě vyrábí kyslík. Vědci uvádějí, že přístroj zvaný MOXIE v současné době vyrábí podobné množství kyslíku jako strom. Pokud by se podařilo technologii zefektivnit a zvětšit, mohla by kyslík dodávat celé základně.
Další 1 fotografie v galerii
Zařízení na palubě Perseverance dokáže vyrábět kyslík / NASA

Americká vesmírná agentura NASA oznámila, že přístroj, který v roce 2021 dopravila na Mars, úspěšně vyrábí kyslík. Díky podobným přístrojům, jako je MOXIE, by mohl být scénář na trvalé osídlení Marsu realistickým scénářem. NASA chce totiž na Marsu vytvořit trvalou základnu a prvním předpokladem proto je mít spolehlivý zdroj kyslíku.

Právě tato oblast je pro vědce velkou výzvou, ale jak se zdá, rozhodně by mohla mít řešení. Vědci totiž pomocí zařízení o velikosti menší autobaterie na povrchu Marsu kyslík již vyrábí. Informace od strůjců zařízení tento týden zveřejnil odborný časopis Science Advances.

Unikátní zařízení

Zařízení s názvem MOXIE vytvořili inženýři z Massachusettského technologického institutu (MIT). Jedná se o vůbec první zařízení, které je schopné vyrábět kyslík ze zdrojů, které poskytuje vzdálená planeta. Tento proces a technologie bude hrát naprosto klíčovou roli v budoucím průzkumu nejen Marsu, ale i hlubokého vesmíru.

MOXIE přistál na Marsu v únoru 2001, od té doby ho NASA už sedmkrát otestovala k výrobě kyslíku. Zařízení je nyní součástí roveru Perseverance, takže je mobilní, a může měnit lokality, ve kterých kyslík vyrábí. Název zařízení je odvozen od anglického Mars Oxygen In-Situ Experiment.

Vyrobí kyslíku jako strom

Přístroj funguje na principu přeměny oxidu uhličitého. Tento skleníkový plyn prochází filtrováním, během kterého jsou z něj odstraněny nečistoty, a poté je zahříván na teplotu osm set stupňů Celsia. Během tohoto procesu se rozpadne na ionty kyslíku a CO. Takto oddělené ionty se následně rekombinují a na výstupu zařízení je pak kyslík, který je dýchatelný. Zařízení dokázalo vytvořit během několika pokusů celkem 42 gramů kyslíku. Jedná se tak o průlomový pokrok pro budoucí mise. Dále čtěte: (Čína propojila dva počítače na vzdálenost 12 kilometrů. Prolomila tak důležitý milník na cestě ke kvantovému internetu).

Zdroj: Science Advances

Témata: NASA, vesmír, sonda, Mars
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu