Geneticky upravené rostliny budou provádět špionážní operace a chránit tak lidské životy

Věda a technika 05. května 2019 | 17:40 — Lukáš Bauer
Americká armáda zahájila v loňském roce zajímavý výzkum, ve kterém se vědci zabývají genetickou úpravou rostlin tak, aby mohly plnit špionážní úkoly. Americká armáda plánuje vytvořit projekt inteligentních rostlin, které budou provádět špionážní operace a chránit tak lidské životy.
Geneticky upravené rostliny mohou plnit vojenské úkoly / Internet

Novým projektem chce americká armáda vytvořit složitou a rozsáhlou senzorovou síť pomocí inteligentních rostlin, které budou monitorovat například nebezpečí chemických útoků, nebo elektromagnetické pulzy.

Program s názvem Advanced Plant Technologies (APT) byl zahájen teprve nedávno. Americké ministerstvo obrany doufá, že se jim podaří v budoucnu vytvořit síť, která bude sledovat komplexní změny v rámci životního prostředí.

„Rostliny jsou velmi spjaty s jejich přirozeným prostředím a projevují dobře čitelné fyziologické reakce na základní stimuly, jako je světlo, teplota, ale také dotek, chemikálie, škůdce a patogeny,“ uvedl vedoucí projektu Blake Bextine.

Nově vznikající molekulární techniky umožňují podle odborníků přeprogramovat tyto reportovací schopnosti rostlin pro širokou škálu účelů, které otevírají dveře novým zpravodajským kanálům a snižují personální rizika.

Rostlinní agenti by mohli totiž výrazně pomoci udržet pracovníky tajných služeb mimo nebezpečí a zároveň by nevyžadovaly tak drahou údržbu jako standardní hardwarové senzorové sítě.

Za tímto účelem plánuje americká armáda změnit rostlinné genomy nebo genetický materiál tak, aby různé environmentální spouštěče vedly k určitým biologickým reakcím, které pak mohou být přenášeny prostřednictvím satelitů.

Aby byla genetická změna úspěšná, nesmí se během výzkumu poškodit schopnost rostlin rozvíjet se a vypořádat se s mikroby, hmyzem a jinými rostlinami, což není pro inženýry jednoduchý úkol. Předchozí pokusy totiž skončily neúspěchem. Dále čtěte: (Vědci přišli na unikátní způsob, jak proměnit nehostinnou poušť v úrodnou krajinu).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu