Unikátní robot může pomoci s demontáží jaderného reaktoru v Dukovanech

Věda a technika 27. června 2019 | 18:45 — Lukáš Bauer
Liberečtí inženýři vyvinuli unikátního robota, který je určen pro demontáž vyřazených jaderných reaktorů. Za vývojem zařízení, které může pomoci s demontáží reaktoru v Dukovanech, stojí tým expertů z Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Technické univerzity v Liberci a Ústavu jaderného výzkumu v Řeži u Prahy.
Další 2 fotografie v galerii
Jedinečné zařízení může pomoci při opravách a dekontaminacích reaktorů / Internet

Jaderné reaktory chlazené vodou mají velice omezenou životnost, která je z bezpečnostních důvodů stanovena na 50 let. Tuto konstrukci má většina reaktorů na světě, včetně toho v Dukovanech. Experti z Liberce proto začali přemýšlet nad tím, jak zaručit jeho bezpečnou demontáž, a výsledkem je unikátní robotický pomocník.

Podle vědců, kteří měli jeho vývoj na starost, tento robot dokáže odebrat vzorky i z velice špatně přístupného potrubí zatíženého vysokou mírou radioaktivity. Robot tak dokáže ověřit správný postup při dekontaminaci jednotlivých částí reaktoru.

„Robotické zařízení vyvinuté v Liberci by se mohlo uplatnit nejen u nás, ale i při demontáži vyřazených jaderných elektráren v zahraničí,“ uvedl jeden z vědců, který se na vývoji podílel.

Robot je nyní ve fázi použitelného prototypu, a nyní bude potřeba podniknout úpravy, které umožní jeho použití v reálných situacích. Jednou z takových podmínek je například výroba ocelového pláště, do kterého bude zařízení umístěno.

Celý robot je vyvinutý tak, aby se mohl pohybovat v potrubí. Je vybaven dvojící sond pro odebírání vzorků, a také diamantovým kartáčem pro stěr potrubí. Díky tomu nedojde ke kontaminaci brusivem, protože diamant je krystalický uhlík. Po návratu robota z potrubí může pracovník v ochranném oděvu kartáče snadno vyjmout a vyměnit za nové sondy. Dále čtěte: Technologický posun změní ulice velkoměst. Poštu budou doručovat autonomní stroje.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu