Vědci vytvořili nejsilnější magnetické pole na světě. Má obrovskou sílu

Elektronika 08. července 2019 | 12:55 — Lukáš Bauer
Vědci z institutu National High Magnetic Field Laboratory na Floridě vytvořili extrémně silné magnetické pole za pomoci supravodivého magnetu. Podle vědců se jedná o nejsilnější magnetické pole na světě.
Loading...
Elektromagnet generuje nejsilnější magnetické pole / Internet

Experti z Floridy vytvořili za pomoci supravodivého magnetu silné magnetické pole. Podle vědců se s hodnotou 45,5 Tesla jedná o nejsilnější magnetické pole na světě. Zařízení, které ho generuje, by mohlo být v budoucnu využito v mnoha oblastech.

Běžný magnet, který je například ve dveřích lednice, má přitom sílu pouze 5 Tesla. Laboratorní magnety mají uplatnění v mnoha oblastech od lékařství, přes farmaceutické společnosti až po mezinárodní termonukleární experimentální reaktor.

Vědci během stavby supravodivého magnetu využili 31-megawattového magnetu uvnitř speciálních nízkoteplotních supravodivých cívek. Experti ale upozorňují, že některé části těchto supravodičů jsou nestabilní,a proto mají tyto super silné magnety stále jisté limity.

Vědci experimentální magnet vyzkoušeli v tekutém héliu, protože supravodivost je tím silnější, čím nižší je teplota. (Dále čtěte: Umělá inteligence pomáhá policii s odhalováním úvěrových podvodů).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu