Vědci zaznamenali výrazný pokrok v oblasti vývoje nových antibiotik, vyzráli tak na rezistenci bakterií

Věda a technika 10. září 2022 | 08:11 — Lukáš Bauer
Vědci zaznamenali výrazný pokrok v oblasti vývoje nových antibiotik, kterým neodolají ani ty nejvíce rezistentní bakteriální kmeny. Nový objev přichází právě včas, protože rezistence bakterií proti antibiotikům je celosvětovým problémem, který neustále narůstá. Vývoj nových a nových léčiv je totiž nekonečným bojem s přírodou.
Další 1 fotografie v galerii
Nová molekula dokáže zničit rezistentní bakterie / Depositphotos

Rezistence na antibiotika neboli schopnost bakterií odolávat kdysi účinným léčivům představuje jeden z nejzávažnějších problémů moderní medicíny. Tým výzkumníků však nyní zaznamenal výrazný pokrok, když změnil strukturu antibiotika, a syntetizoval nové, obcházející obranné mechanismy stovek rezistentních bakterií. Stačila malá změna struktury a to, co hubilo jen málo odolné patogeny, nyní dokáže zahubit i ty nejodolnější.

Boj s rezistencí bakterií na antibiotika vědci dodnes pomalu prohrávali a vytvářet nová účinná léčiva bylo pro ně stále obtížnější disciplínou. Objev nové molekuly, takzvaného fabimycinu, která dokáže zcela změnit poměr sil, vědcům dává naději na lepší zítřky. Jejím objevením navíc vědci vydláždili cestu k objevení mnoha jí podobných.

Cílí na velice odolné bakterie

Účinek nového léčiva je zaměřen na takzvané gramnegativní bakterie, jako jsou Escherichia coli, Salmonella nebo Helicobacter. Jedná se o patogeny, které charakterizuje nadměrně odolná buněčná stěna, dodatečná ochranná membrána a účinný systém, který odstraňuje cizorodý materiál. Souhrou těchto výhod jsou tyto bakterie velice odolné na poškození antibiotiky.

Tyto bakterie jsou zodpovědné až za tři čtvrtiny úmrtí na infekci způsobenou rezistentními patogeny. I přes veškerou dosavadní snahu vědců, se během posledních padesáti let nepodařilo vytvořit účinný druh léčiva, který by dokázal efektivně infekci vyléčit. Bakteriím se však naopak podařilo vytvořit si hned několik obranných mechanismů.

Zázračná molekula

Tým výzkumníků, který vedl Paul J. Hergenrother z Illinoiské univerzity, v USA, ukázal, že dříve objevené molekuly mohou účinně proniknout přes všechny obranné vrstvy gramnegativních bakterií a nejen to. Tyto molekuly se navíc samy hromadí tam, kde mohou bakteriím nejvíce uškodit. Přestože k využívání v klinické praxi má fabimycin zatím daleko, všechny dostupné indicie naznačují, že máme důvod k optimismu. Dále čtěte: (Robotický hmyz může být klíčem nejen k objevování vzdálených planet).

Zdroj: ACS Central Science

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu