Žlutá řeka je jedním z nejnebezpečnějších toků na světě. Každým rokem si bere mnoho lidských obětí

Věda a technika 02. ledna 2020 | 11:40 — Lukáš Bauer
Každá řeka, říčka nebo potůček dokážou být za určitých okolností nebezpečné. Ostatně mnozí mají ještě v paměti povodně z roku 2002 nebo 2013, kdy se i malé neškodné potůčky během chvíle změnily v dravé, nebezpečné a strach nahánějící toky. Jedním z nejnebezpečnějších toků na světě je však Žlutá řeka.
Další 3 fotografie v galerii
Žlutá řeka v Číně / Internet

Na Zemi jsou delší, širší i divočejší toky než je Žlutá řeka (Chuang-che) v Číně. Ostatně i tam zaujímá svou délkou 5464 km až druhé místo za Modrou řekou (Jang-c’-ťiang), která je asi o 850 km delší. A co taková Amazonka, která je delší o celých 1600 km a vody v ní proteče o více než 200 tisíc m3/sec více?

Své jméno dostala Žlutá řeka podle zabarvení, kdy její vody unáší nezvyklé množství hornin a jílovité částice zbarvují vodu do žluta. Odhaduje se, že za rok takto přemístí asi 1,5 miliardy tun materiálu. Značná část těchto hornin se pak ukládá na dně řeky a zanáší a zvyšuje její koryto. Řeka tak v mnoha úsecích protéká vlastně nad úrovní okolní krajiny. A pak stačí málo, aby se vylila ze svých břehů a zaplavila obrovská území.

V roce 1642 při povstání v městě Kchaj-feng císařská armáda záměrně poškodila břehy řeky a její vodou město zaplavila, aby povstání potlačila. Ve vlnách mělo tehdy zahynout okolo 300 000 lidí.

A právě z uvedených důvodů a také s přihlédnutím k hustě zalidněným oblastem je při záplavách Žlutá řeka doslova vražedná. Například v roce 1887 smetly přívalové vlny z povrchu zemského 600 vesnic a dalších 1500 jich bylo zaplaveno. Podle dobových záznamů se celkový počet obětí odhaduje na 2,7 milionu! Ještě hůř pak dopadly povodně v roce 1931, kdy měly za oběť rozsáhlým záplavám padnout dokonce 4 miliony lidí!

Tyto dvě katastrofy jsou tak označeny za nejhorší živelné pohromy v moderních dějinách lidstva. A Žlutá řeka si vysloužila nelichotivý primát nejvražednější řeky na planetě. Dále čtěte: Amazonku zamořuje rtuť z ilegální těžby zlata. V ohrožení jsou jedinečné druhy zvířat.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu