Vědci zmenšili obrovský částicový urychlovač do zařízení o tloušťce lidského vlasu

Věda a technika 06. ledna 2020 | 07:52 — Lukáš Bauer
Všechny urychlovače částic na světě mají jedno společné - jedná se o obrovská a také velice složitá zařízení, na kterých vědci provádějí širokou škálu experimentů. Vědcům se nyní podařilo vytvořit tak miniaturní urychlovač částic, že je tenčí než lidský vlas.
Další 3 fotografie v galerii
Velký hadronový urychlovač je největším zařízením svého druhu / Internet

Urychlovače částic jsou velice rozměrná a také složitá zařízení, která se používají k výzkumu elementárních částic, ale i v technické praxi. Největším takovým zařízením je Velký hadronový urychlovač, který je umístěn v podzemním tunelu o obvodu více než 27 kilometrů.

Toto běžně složité zařízení se ale vědcům podařilo neuvěřitelně zjednodušit a vytvořili tak první prototyp mikroskopickéhoh urychlovače, který je umístěn na čipu o rozměru tři setiny milimetru, což je přibližně polovina tloušťky lidského vlasu.

Přístroj má samozřejmě omezené využítí, ale podle vědců se dá využít například v medicíně, materiálové vědě nebo při chemických výzkumech. Podstata mikroskopického urychlovače zůstává stejná, jako je tomu u velkých urychlovačů částic. Zářiče dodávají částicím kinetickou energii, ale v závislosti na množství dodané energie vzrůstají i nároky na velikost celého zařízení.

„Největší urychlovače jsou jako výkonné dalekohledy. Na světě je jich jen pár a vědci musí přijít k nim, pokud je chtějí použít,“ uvedla v tiskové zprávě Stanfordovy univerzity inženýrka Jelena Vuckovicová.

V urychlovačích se využívají většinou mikrovlny, ale vědcům se podařilo využít jako zdroj záření infračerveného světla, které má velice krátkou vlnovou délku. Vědci využili speciálního laseru spolu s unikátním tvarem celého urychlovače, které umožňují urychlit částice téměř na rychlost světla.

Urychlovač v čipu je zatím jen prototypem. Představuje jednu fázi urychlení, která vyvine energii jeden kiloelektrónvolt. Cílem je nakonec dosáhnout jeden megaelektrónvolt, což by umožnilo využít přístroj pro medicínské účely i léčbu. K dosažení takového výkonu však bude potřeba nejdříve zapojit přibližně tisíc těchto urychlovačů, což vědci plánují koncem letošního roku. Dále čtěte: Ve Francii vznikne nejsložitější zařízení na světě. V přepočtu vyjde na 500 miliard korun.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu