Tichý oceán se stále více okyseluje. Voda rozpouští schránky některým mořským živočichům

Věda a technika 03. února 2020 | 11:24 — Lukáš Bauer
Nová vědecká studie varuje před kyselou mořskou vodou v Tichém ocánu, která doslova rozpouští schránky některých mořských živočichů. Vědci zjistili u druhu kraba zvaného Metacarcinus magister silné poškození krunýře, který se rozkládá vlivem příliš kyselého prostředí.
Další 3 fotografie v galerii
Kyselé oceány neprospívaí některým živočichům / Internet

Vědci odhalili u mořských krabů poškození krunýře způsobené kyselou vodou. Globální změny klimatu totiž neustále okyselují vody v oceánu a některým mořským živočichům tato změna působí vážné potíže. Například u krabů zvaných Metacarcinus magister vědci objevili poškození krunýře, který se v kyselé vodě doslova rozpouští.

Poškození krabích krunýřů sice není fatální, ale živočich je výrazně slabší a může hůře odolávat predátorům, což může mít neblahý vliv na jeho budoucí populaci. Krab, který nemá české pojmenování, dorůstá do délky až 25 centimetrů.

Kyselá voda rozpouští některé klíčové části krabího krunýře, které používají například pro orientaci v prostoru. Vlivem kyselejší vody jsou krabi také mnohem drobnější a slabší, pravděpodobně větší spotřebou energie.

Světový oceán totiž absorbuje obrovské množství oxidu uhličitého z atmosféry, kam ho produkuje lidská činnost. Vysoké emise oxidu uhličitého ve vodě pak způsobují její překyselování. V souvislosti s tím vznikají změny, které mají negativní vliv na životní prostředí.

Kyselé oceány neprospívají ani korálům a mnoha dalším bezobratlým živočichům. Výrazně totiž snižují jejich schopnost budovat si schránky, které by jim poskytovaly úkryt. Změny jsou nyní tak rozsáhlé a rychlé, že organismy na to nejsou schopné reagovat. V kyselé vodě se nedaří ani důležitému planktonu, kterým se živí někteří velcí mořští savci. Dále čtěte: (Vědci objevili na Kokosových ostrovech statisíce mrtvých krabů. Znají i příčinu jejich záhadné smrti).

Témata: krab, voda, oceán, kyselost,
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu