Facebook spustil v Česku speciální program. Bude pomáhat v boji proti dezinformacím

PC a Mobil 12. února 2020 | 12:29 — Lukáš Bauer
Společnost Facebook spouští v Česku a také na Slovensku takzvaný fact-checking program, který je zaměřen na boj proti dezinformacím. Na ověřování informací v příspěvcích na sociální síti se budou podílet také subjekty třetích stran.
Další 1 fotografie v galerii
Společnost Facebook bojuje proti dezinformacím / Internet

Dezinformace jsou jedním z největších problémů, které trápí nejen sociální sítě, ale prakticky celý internet. Sociální síť Facebook proto spouští speciální program na ověřování zveřejněných informací. Součástí takzvaného fact-checking programu mají být také nezávislé agentury jako například Agence France-Presse (AFP).

Společnost Facebook se k tomuto kroku rozhodla poté, co dlouhodobě čelila kritice, že se v rámci jejích příspěvků šíří dezinformace. Program bude založen na spolupráci s takzvanými „fact-checkery“, které zajistí třetí strany z celého světa. Tito specialisté budou posuzovat pravdivost informací.

"Máme radost, že můžeme ve spolupráci s AFP spustit náš „fact-checkingový“ program na Slovensku a v České republice. Boj s nepravdivými zprávami je závazek, ke kterému přistupujeme velmi vážně, a proto neustále pracujeme na nových způsobech, jak zabránit šíření dezinformací na naší platformě," uvedl Strategic Partner Development Manager pro Evropu, Blízký východ a Afriku ve Facebooku Guido Buelow.

Jakmile „fact-checker“ vyhodnotí zprávu jako nepravdivou, Facebook ji začne zobrazovat níže ve svých „Novinkách“, čímž má snížit její šíření. Společnost chce tak zabránit šíření hoax, a tím redukovat počet lidí, kterým se tato zpráva zobrazí.

Pokud bude zpráva označena jako nepravdivá, Facebook na to upozorní uživatele, kteří tento příspěvek uvidí nebo se jej budou snažit šířit. V současné době má tato sociální síť více než 50 partnerů, kteří po celém světě ověřují obsah ve více než 40 jazycích. Dále čtěte: (Facebook vyhlásil válku dezinformacím. Bude blokovat skupiny a omezovat dosah příspěvků).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu