Instagram nechránil data nezletilých. V Irsku dostal gigantickou pokutu

PC a Mobil 12. září 2022 | 07:28 — Lukáš Bauer
Zatím rekordní pokutu v přepočtu téměř deset miliard korun dostal v Irsku provozovatel sociální sítě Instagram. Tento nelítostný trest vyměřil irský úřad pro ochranu osobních údajů sociální síti proto, že podle něj nedostatečně chránil citlivá data nezletilých uživatelů.
Další 1 fotografie v galerii
Citlivá data nezletilých osob nebyla dostatečně chráněna / Depositphotos

Instagram dostal od irského úřadu pro ochranu osobních údajů obří pokutu ve výši 405 milionů euro (v přepočtu téměř deset miliard korun). Tuto pokutu vyměřil úřad Instagramu proto, že podle soudu nedostatečně chránil data užiatelů, kterým ještě nebylo osmnáct let.

Sociální síť například podle irského úřadu umožnila zveřejnění e-mailových adres a telefonních čísel. Tento problém se týkal osob ve věku 13-17 let, kteří provozovali své instagramové účty jako podnikatelé. Ve většině případů se jednalo o takzvané influencery, kteří se svými příspěvky živí.

Dva roky vyšetřování

Vyšetřování této věci trvalo bezmála dva roky, přičemž verdikt a rekordní suma, kterou musí Instagram zaplatit, byla vyřčena koncem minulého týdne. Jak uvádí server CNN, jedná se o rekordní částku. Výši sumy se mnoho lidí podivuje a nechápe ji ani mateřská společnost Instagramu – firma Meta.

Proč irský úřad vyměřil zrovna tak vysokou pokutu, ale zatím není jasné. Úřad v Dublinu k tomu chce víc říct příští týden. Úřad už přitom loni vyměřil komunikační platformě WhatsApp, která rovněž spadá pod společnost Meta, pokutu 225 milionů eur (5,3 miliardy Kč) kvůli porušování unijního práva na ochranu soukromí.

Instagram již platformu aktualizoval

Jak oznámil mluvčí Mety, Instagram se chce proti pokutě odvolat. Platforma už prý rozhodnutí důkladně přezkoumává. Meta tvrdí, že Instagram svá nastavení už před víc než rokem aktualizoval. Vydal prý taky nové funkce, které osobní informace dospívajících chrání. Dále čtěte: (Čína propojila dva počítače na vzdálenost 12 kilometrů. Prolomila tak důležitý milník na cestě ke kvantovému internetu).

Zdroj: Dailysabah

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu