Necenzurovaný Telegram je zdrojem informací východu. Může však představovat značné nebezpečí

PC a Mobil 15. března 2022 | 06:29 — Lukáš Bauer
Aplikace Telegram není na rozdíl od Facebooku jakkoliv regulována ze strany provozovatele, což sice přináší naprostou svobodu slova, zároveň ale také určitá nebezpečí. Aplikace totiž například postrádá v defaultním nastavení šifrování, což může představovat pro uživatele značné riziko, a to nejen v rámci konfliktu na Ukrajině.
Další 1 fotografie v galerii
Aplikace Telegram může představovat nebezpečí / Depositphotos

Chatovací mobilní aplikace Telegram je směrem na východ stále oblíbenější mezi uživateli, zejména proto, že se skrze ni dostávají k necenzurovaným informacím ze západu. Mladí Rusové tak například mohou vidět to, co jim státní média nedovolí v souvislosti s válkou na Ukrajině. 

Tato aplikace však přináší pro své uživatele také celou řadu rizik, například v podobě chybějícího šifrování skupin, kde navíc všechny zprávy zůstávají trvale. Pokud chce uživatel komunikaci v šifrované podobě, musí si nastavení nejdříve zapnout. Zejména pak v zemích, jako je Rusko, se však toto může uživatelům velice snadno vymstít.

Zdroj pravdivých informací

Telegram se stal v posledních letech oblíbeným zejména v zemích bývalého východního bloku, kde je často jedním z mála nástrojů, kterým se lze dostat k jiným informacím než těm, které poskytují tamními režimy. Aplikace například umožňuje vytvářet skupiny až pro 200 tisíc lidí a poskytuje také řadu zábavných funkcí.

Aplikace však není zcela bezpečná, protože ji používá spousta lidí v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině, ti se tak díky absenci některých bezpečnostních prvků vystavují riziku represí ze strany režimu. Kanály na Telegramu totiž nejsou šifrované, kromě účastníků tak mohou obsah všech diskuzí číst i provozovatelé služby.

Čitelná nešifrovaná komunikace

Ruští zakladatelé sice spolupráci s ruskými bezpečnostními složkami odmítají, ale už samotná skutečnost, že Telegram v základním nastavení zprávy svých uživatelů ukládá v čitelné podobě, představují riziko a důvod pro případné státem podporované hackery, aby se o nabourání serverů pokoušeli.

Telegram navíc ukládá kromě samotné komunikace také informace o tom s kým daný uživatel komunikuje a také jak často. Účet Telegramu je také propojený s telefonním číslem, takže každý uživatel je poměrně snadno identifikovatelný. Dále čtěte: (Co kdyby Mezinárodní vesmírná stanice nekontrolovaně spadla do Evropy. Z Ruska se ozývají další výhružky).

Zdroj: Forbes, iRozhlas.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zase šokuje! Tajně vdala a už se pochlubila i snubními prstýnky

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu