Omezení letecké dopravy přináší jeden zásadní problém. Negativně ovlivňuje předpověď počasí

Věda a technika 27. března 2020 | 10:21 — Lukáš Bauer
V souvislosti s omezením letecké dopravy kvůli pandemii koronaviru mají problém meteorologové, kteří díky letounům získávají cenné údaje pro předpovědi počasí. Kvůli nízkému počtu meteorologických údajů, která poskytují stanicím data z letadel, se výrazně snižuje přesnost krátkodobých předpovědí.
Další 2 fotografie v galerii
Dopravní letadla jsou důležitou součástí meteorologických služeb / Internet

Díky omezení letecké dopravy je na obloze mnohem méně letadel, což znamená velký problém nejen pro cestující, ale také například pro meteorologické stanice. Ty totiž díky letounům získávají velké množství údajů, které využívají pro krátkodobé předpovědi, ty jsou kvůli tomu mnohem méně přesné.

Vlády mnoha zemí v rámci opatření kvůli omezení šíření koronaviru výrazně omezují leteckou dopravu a uzavírají i celá letiště. Letadla však mimo samotné přepravy cestujících plní ještě další důležité úkoly, jako je například poskytování cenných dat o počasí meteorologickým stanicím na zemi.

Tato data nyní s výrazným úbytkem letadel ve vzduchu meterologům chybějí a jejich předpovědi se tak stávají nepřesnější. Letadla přitom dokázala stanicím poskytnout až 230 tisíc pozorování denně, která poskytovala data o tlaku vzduchu, teplotě, oblačnosti v horních vrstvách atmosféry. Tato data jsou přitom klíčová pro krátkodobé šestihodinové předpovědi.

Na tento rostoucí problém upozornilo evropské meteorologické centrum ECMWF. Podle této instituce jsou dokonce data z letadel jen o něco málo důležitější než data ze satelitů, která jsou páteří meterologických služeb. Za březnem dostaly pozemní stanice o 65 procent méně dat z Evropy a o 42 procent z jiných míst světa. Pokud tento stav bude delší dobu pokračovat, předpovědi budou stále nepřesnější. Dále čtěte: (S pomocí vyspělé technologie NASA poprvé zachytila rázové vlny, které vznikají při letu nadzvukových strojů).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale mají spoustu vychytávek: vymyslí hru na pobavení, či ugrilují steak

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu