Podivné chování polárního větru hýbe počasím nejen v Evropě. Nepříjemně může překvapit i na jaře

Věda a technika 21. února 2022 | 20:38 — Lukáš Bauer
Přírodní jev, který významným způsobem ovlivňuje počasí v Evropě a Severní Americe během zimních měsíců, se nazývá polární vítr. Vědci zaznamenali, že se polární vítr letos chová jinak než dříve, což způsobuje nepříjemné počasí, které se navíc podle dat může protáhnout až do jarních měsíců.
Další 2 fotografie v galerii
Polární vítr vzniká v arktických oblastech a přináší mrazivé počasí na starý kontinent / Depositphotos

Vědci letos zaznamenali velice neobvyklé chování takzvaného polárního větru - přírodního jevu, který značným způsobem ovlivňuje počasí během zimy v oblasti Severní Ameriky a v části Evropy. V tomto období bývalo obvyklé, že polární vítr již slábnul, letos je to však uplně jinak. Podle vědců totiž vzdušné proudy spíše zesilují, což může způsobit neobvykle dlouhou zimu.

Některá data naznačují, že teploty v samém srdci tohoto atmosferického jevu letos klesají k rekordně nízkým hodnotám. Díky tomu se může zima protáhnout nejen v Severní Americe, ale také na severu evropského kontinentu. Jaký bude dopad nestandardního chování polárního větru ve střední Evropě, zatím nejde určit.

Běžně polární vítr slábne dříve

Bývá obvyklé, že polární vítr začíná koncem února zpomalovat, ale letos spíše zesiluje. Napříkad koncem ledna byl silný polární vítr patrný v západní Evropě, kde zasáhl Velkou Británii. V loňském roce zase polární vítr způsobil jeden z nejmrazivějších týdnů ve finských Helsinkách.

Fenomén nazývaný polární vítr je silný krátkodobý jev, který významným způosbem zasahuje do počasí zejména v severních částech polokoule. Sahá přitom do vyšších vrstev atmosféry, a proto ho vědci sledují i vysoko nad stratosférou. Jedná se tak v podstatě o rozsáhlý cyklonární vzdušný proud, který může být citelný až ve středních zeměpisných šířkách.

Nekonečný vítr z polárních oblastí

Tento gigantický vír je tak velký, že ho vědci dělí na dvě různé části. Tento jev je tak dělen na stratosferický a troposferický vír. Stratosferický vír přitom dosahuje výšky až osm kilometrů nad polárními oblastmi, přičemž na úrovni rovníku může sahat až patnáct kilometrů vysoko. Jeho největší vliv je přitom citelný zejména v nízké vrstvě atmosféry, která tvoří počasí v jednotlivýh oblastech světa.

V Česku podle dosavadních modelů však zatím polární vítr počasí neovlivní, což naznačuje i charakter letošní zimy, která je mimořádně teplá. Přesto však vědci zatím nemohou vyloučit, že se polární vítr ještě ozve. Dále čtěte: (Zanedlouho dojde ke kolosální vesmírné srážce. Během střetu se uvolní nepředstavitelné množství energie).

Zdroj: Verisk, Česká televize.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu