Sesuv půdy odkryl dosud neznámou jeskyni. Britské experty při jejím průzkumu čekalo velké překvapení

Věda a technika 13. dubna 2020 | 09:18 — Lukáš Bauer
Během prací na britské železnici dělníci odkryli tmavou jeskyni. Při jejím bližším ohledání přivolaní experti zjistili, že se v jeskyni nachází zbytky středověké svatyně. Toto posvátné místo může podle odhadů pocházet až ze 14. století. Objevy tohoto druhu jsou v Británii poměrně vzácné.
Další 2 fotografie v galerii
Svatyně vytesaná ve zdech jeskyně byla objevena po sesuvu půdy / Internet

Při stavbě nové železnice ve Velké Británii byla objevena tajemná jeskyně, která jak se později ukázalo, ukrývala středověkou svatyni. Toto jedinečné místo objevili experti, kteří byli na místo přivoláni stavebními dělníky. Podle odhadů může svatyně pocházet až ze 14. století.

Jeskyni odkryli pracovníci železnic, kteří zasahovali u sesuvu půdy na koleje poblíž Guildfordu na jihu Anglie. Sesuv půdy však nejenže poničil trať, ale odkryl také mělkou jeskyni, která ukrývala velice vzácnou historickou památku v podobě do kamene vytesané svatyně.

Později přivolaní odborníci z oboru archeologie do jeskyně vstoupili a místo identifikovali jako středověkou svatyni, která zde byla vybudována při cestě k nedalekému kostelu. Jeskyně byla zdobena vytesanými výklenky a také křížem Kalvárie. Na stropech jsou patrné také černé stopy, které byly pravděpodobně způsobeny hořením loučí.

Archeologové se domnívají, že místo může být také spojeno s kulturními aktivitami, které souvisejí s nedalekým kostelem sv. Kateřiny. Nyní vědci analyzují také objevené saze, které by jim mohly více napovědět o tom, k jakému účelu toto posvátné místo sloužilo.

V Británii je učiněno množství různých objevů, přesto je tento poměrně vzácný. V loňském roce například pracovníci, kteří pokládali nové vodovodní potrubí, objevili v Oxfordshiru starobylé pohřebiště. Dále čtěte: (Nedávno objevené ztracené město v Etiopii obývala záhadná civilizace).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu