Nejlepší audio-expert radí automobilce, jak z jízdy udělat akustický zážitek

Elektronika 21. dubna 2020 | 17:59 — Anna Novotná
Focal je věhlasný francouzský výrobce reproduktorů, Hi-Fi soustav a sluchátek. I díky 40leté zkušenosti v tomto oboru je považován za jednoho z nejlepších Hi-Fi vývojářů na světě. Zkrátka, ve světě audio má Focal zvuk! Všechny své výrobky vyvíjí a vyrábí ve Francii, za což se mu dostává uznání.
Dalších 7 fotografií v galerii
Zajistit perfektní akustické prostředí ve voze není jednoduchá záležitost / Peugeot

Je známo, že francouzské firmy se ve svém vlastenectví podporují, není tedy divu, že se Focal dal dohromady s další francouzskou firmou vyznávající podobnou filosofii. 

Od roku 2014 úzce spolupracuje s automobilkou Peugeot. Ta je stejně jako Focal v zemi galského kohouta doma. Převážnou většinu svých vozů vyrábí na francouzském území. Oba výrobci sdílejí stejné hodnoty, zejména pak lpějí na bezchybné kvalitě. Oba šly do partnerství s tím, že zvuk na palubě vozů Peugeot musí být pro řidiče i posádku zdrojem radosti. Majitelé Peugeotů, kteří jsou zároveň milovníci hudby a dobrého poslechu, tak mohou být maximálně spokojeni.

Zajistit perfektní akustické prostředí ve voze není jednoduchá záležitost, rozhodně se nejedná o pouhé rozmístění reproduktorů v autě. Každý vůz Peugeot má vytvořený akustický systém přesně na míru. Ladí se desítky různých aspektů, od materiálů, po výplně dveří, tloušťku skel, po hustotu těsnicích membrán … vše má na přenos zvuku vliv. Navíc jsou zde extrémně náročné požadavky na estetiku celého systému.

První projekt, do kterého se partneři společně pustili, byl koncepční vůz Bistro du Lion, neboli pojízdné Bistro u lva. Odvážný projekt Peugeotu představoval foodtruck, ve kterém šéfkuchař připravovali lahůdky, které pak za zvuku hudby návštěvníci ochutnávali. Aby se hudba dostala v potřebné intenzitě k uším všech, vybavil Focal foodtruck 50 reproduktory. Ty fungovaly v jedinečné symbióze, takže hudební zážitek předčil ten gastronomický.

Dalším inovativním projektem byl koncept e-Legend. Pro tento vůz Focal vymyslel audiosystém umožňující zvukově izolovat řidiče od ostatních členů posádky vozu. Dokázal posílat řidiči pokyny navigace, aniž by rušil ostatní. A nejen to, uměl i úplnou individualizaci, díky níž mohl být každý člen posádky ve své zvukové bublině.

Od roku 2016 se spolupráce francouzských firem posunula do oblasti sériových vozů. A že byl  Focal pro Peugeot vynikající volbou, se ukázalo na sériových Peugeotech 3008 a 5008. Focal je vybavil jedinečným systémem složeným z 10 reproduktorů s nejmodernějšími technologiemi pro potěšení z čistého zvuku na palubě. Následovaly modely Peugeot 508 a 508 SW, kde Focal prémiový Hi-FI systém o 10 reproduktorech zdokonalil a doplnil je bezdrátovými sluchátky Listen Wireless Peugeot. Nejnovějším modelem pyšnícím se touto akustickou technologií je SUV Peugeot 2008. U něj si inženýři do posledního detailu vyhráli se strategickými díky jako čalounění, dveře, mřížky… Nic nesmí narušit perfektní akustiku ve voze.

Peugeot a Focal si na jejich umění a prestiži, kterou se jim podařilo v oblasti automobilové akustiky získat, zakládají. Obrátily se dokonce na slavného francouzského skladatele Benjamina Shieldena, aby napsal hudební skladbu Golden Lion (Zlatý lev), jež umožní naplno ukázat virtuozitu prémiového Hi-Fi systému Focal ve vozech Peugeot.

Témata: auto, moto, elektronika
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu