Podivná anomálie. Jezero, které vzniklo po pádu meteoritu v Indii, přes noc změnilo barvu do červena

Věda a technika 24. června 2020 | 09:22 — Lukáš Bauer
Jezero v západní části Indie, které bylo vytvořeno po dopadu meteoritu, záhadně přes noc změnilo barvu. Vědci tuto záhadu dlouho zkoumali a přišli se zajímavým závěrem. Jezero změnilo údajně barvu díky výskytu zvláštních řas na vodní hladině.
Další 2 fotografie v galerii
Jezero Lonar vzniklo po dopadu meteoritu / Wikimedia Commons, Praxsans, CC BY-SA 4.0

V indické oblasti Maháráštra se nachází jezero, které vzniklo v kráteru po dopadu meteoritu před mnoha tisíci lety. Díky družicovým snímkům se vědcům naskytla zvláštní podívaná, protože voda se téměř přes noc zbarvila do červena.

Po dlouhém zkoumání tohoto zvláštního přírodního úkazu vědci došli k závěru, že voda v jezeře se zabarvila do červena díky přítomnosti určitého druhu řas, které se vyskytly v souvislosti s měnící se slaností jezera.

Přemnožení řas a vysoké teploty

Jezero Lonar vzniklo asi před 50 000 lety poté, co do oblasti nacházející se 500 kilometrů od indické metropole Bombaj narazil meteorit. Toto místo je velice známé a je také hojně navštěvováno turisty. Jezero již barvu měnilo i v minulosti, ale nikdy nebyl kontrast tak ostrý.

„Salinita v jezeře se zvýšila poté, co hladina vody v letošním roce drasticky poklesla. Voda je také mnohem teplejší, což má za následek přerůstání řas. Tento druh řas při vyšších teplotách zčervenává, což způsobilo toto zbarvení,“ uvedl geolog Gajanan Kharat, který záhadný úkaz zkoumal.

Úředníci se obávali znečištění

Úředníci státní správy lesů shromáždili vzorky vody z jezera, aby určili přesnou příčinu takto drastické změny. Původně se totiž obávali, aby nedošlo například k chemickému znečištění jezera. Přesné výsledky analýzy budou známy v následujících týdnech, ale předpokládá se, že se nejedná o výsledek lidské činnosti. Dále čtěte: (Vědci objevili nové důkazy, které naznačují, jak a kde mohl vzniknout život na Zemi).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu