Vědci objevili v moři záhadný kráter. Dinosaury možná nevyhubil jen jeden velký asteroid

Věda a technika 25. srpna 2022 | 08:02 — Lukáš Bauer
Nejnovější vědecký objev naznačuje, že v době, kdy začalo vymírání dinosaurů, nezasáhl Zemi jen jeden velký asteroid. Na mořském dně byl totiž objeven kráter po dopadu velkého tělesa západním směrem od Afriky. Nový objev by tak mohl přepsat současné znalosti o dávné historii naší planety.
Další 1 fotografie v galerii
Obří asteroid, který vyhubil dinosaury nebyl ojedinělý / Depositphotos

Před šestašedesáti miliony lety začalo intenzivní vymírání většiny života na planetě poté, co do jejího povrchu narazil velký asteroid. Kromě asteroidu, který vytvořil známý kráter Chicxulub, však podle nejnovějšího výzkumu zasáhla Zemi ještě nejméně jedna další planetka o průměru přibližně 500 metrů. I tento meteorit způsobil na Zemi obrovskou spoušť.

Kráter o průměru přibližně devět kilometrů odhalil zcela náhodou geolog Uisdean Nicholson z Heriot-Wattovy univerzity v Edinburghu ve chvíli, kdy analyzoval data ze seismického průzkumu. Data používal pro výzkum tektonického rozložení mezi kontinenty.

Jasné znaky impaktního kráteru

„Při interpretaci dat jsem narazil na velmi neobvyklý kráterovitý útvar, který se nepodobal ničemu, co jsem kdy předtím viděl. Měl všechny charakteristiky impaktního kráteru,“ uvedl ke svému fascinujícímu objevu Nicholson.

Právě tento druh kráteru je nejčastěji vytvořen dopadem vesmírného tělesa, avšak bez výzkumu přímo na místě, nelze říci, zda se skutečně o vesmírné těleso jednalo. Pro potvrzení Nicholsonova tvrzení by bylo nutné provést vrt do země přímo v místě kde se kráter nachází a potvrdit tak přítomnost určitých prvků typických pro místa, kde asteroid dopadl. Vizuálně však nově objevený kráter nese všechny známky, které impaktní krátery mívají.

Zásadní objev

Pro vědce je objev každého nového impaktního kráteru velkou událostí, protože jeho objevení může zcela změnit dosavadní znalosti o vývoji života na Zemi. Na Zemi existuje méně než 200 potvrzených impaktních kráterů a další desítky zatím potvrzeny nebyly. Nově objevený kráter Nadir má průměr přes osm kilometrů a jeho objevitel se domnívá, že byl vytvořen tělesem o průměru necelých pět set metrů. Zda se určitou mírou podílel na vymírání dinosaurů je však nepříliš pravděpodobné, protože byl mnohem menší než asteroid, který vymírání zapříčinil. Dále čtěte: (NASA popsala velice zvláštní asteroid. Obíhá kolem něj miniaturní měsíc).

Zdroj: Phys.org

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu