NASA popsala velice zvláštní asteroid. Obíhá kolem něj miniaturní měsíc

Věda a technika 22. srpna 2022 | 18:20 — Lukáš Bauer
V rámci mise Lucy, která odstartovala do vesmíru na podzim loňského roku. a jejímž cílem je výzkum asteroidů, se NASA podařilo popsat jeden velice zajímavý úlovek. Vědci z NASA totiž popsali jeden větší asteroid, kolem kterého obíhá jeho vlastní měsíc. Takové uskupení se ještě nikdy vědcům pozorovat nepodařilo.
Další 1 fotografie v galerii
Asteroid obíhá miniaturní měsíc o průměru několika kilometrů / NASA

Tým vědců NASA působících v rámci mise Lucy, jež zkoumá Jupiterovy měsíce, zjistil, že nejmenší planetka Polymele má svůj vlastní měsíc. Vědcům se to podařilo zjistit při průchodu planetky před Jupiterem, kdy ho na krátkou dobu zakryje. Díky tomu dokázali také toto těleso změřit s opravdu nebývalou přesností.

„Byli jsme nadšení, už když jsme zjistili, že čtrnáct týmů ohlásilo pozorování zákrytu hvězdy při jejím průchodu za asteroidem. Ale pak, když jsme analyzovali data, jsme zjistili, že dvě z pozorování se nepodobala těm ostatním. Tito dva pozorovatelé detekovali objekt vzdálený od Polymele asi 200 kilometrů. Musela to být jeho přirozená družice, tedy měsíc,“ uvedl k zásadnímu objevu vedoucí výzkumu Marc Buie.

Miniaturní planeta s ještě menším měsícem

Díky velice přesným datům se vědcům podařilo zjistit, že miniaturní měsíc má průměr přibližně pět kilometrů a obíhá přitom těleso, které má podél své nejširší osy jen sedmadvacet kilometrů. Kvůli tomu, že měsíc je velice blízko Polymele, není možné ho pozorovat pozemskými nebo orbitálními dalekohledy. Viditelné bylo pouze díky speciálnímu zákrytovému experimentu.

Mise Lucia má za cíl zkoumat asteroidy, které jsou obecně považovány za klíč k pochopení historie Sluneční soustavy a možná také samotného vzniku života na Zemi. Trojánů, jak se planetkám obíhajícím po dráze Jupitera říká, je kolem sedmi tisíc. Kolem Slunce obíhají ve dvou skupinách, jedna před a druhá za Jupiterem.

Důležitá mise

Samotná mise bude stát přibližně jednu mililardu dolarů a předpokládá se, že může přinést zcela zásadní objevy. Nad prvním z asteroidů má být Lucy v roce 2025, k posledním dvěma pak dorazí roku 2033. Největší z nich měří v průměru 95 kilometrů. Přiblížit se k nim má na vzdálenost 400 až 950 kilometrů rychlostí 24 tisíc kilometrů za hodinu. Sonda dostala jméno po kosterním nálezu samice australopitéka v Etiopii v roce 1974. Ti, kdo ji našli, v té době poslouchali píseň skupiny Beatles Lucy in the Sky with Diamonds. Dále čtěte: (Měsíc vznikl před miliardami let z materiálu vyvrženého z hlubin Země. Vědci přichází s novými důkazy).

Zdroj: NASA, Tribune

Témata: mise, sonda, Lucia, NASA
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu