Měsíc vznikl před miliardami let z materiálu vyvrženého z hlubin Země. Vědci přichází s novými důkazy

Věda a technika 14. srpna 2022 | 16:59 — Lukáš Bauer
Měsíc a Země jsou ve sluneční soustavě ojedinělými partnery. Země je také jedinou planetou jen s jedním měsícem, který má navíc na pozemské dění zásadní vliv. Některé studie dokonce hovoří o tom, že bez Měsíce by možná na Zemi ani nevznikl život.
Další 1 fotografie v galerii
Vědci přichází s novými důkazy ohledně vzniku Měsíce / Depositphotos

Jednou z mnoha zvláštností našeho Měsíce je také jeho velikost. Měsíc dosahuje přibližně jedné čtvrtiny velikosti Země a vědce přirozeně již desítky let zajímá, odkud se vlastně vzal. Spousta měsíců v naší sluneční soustavě jsou totiž prostě jen asteroidy, zachycené gravitací planety. V případě našeho Měsíce to ale tak rozhodně není.

Vědci se však domnívají, že příběh o původu Měsíce je příběhem ohně a chaosu. Měsíc tak pravděpodobně vznikl z obrovského množství trosek z ještě teplé, sotva zformované Země po masivní srážce s planetou o velikosti Marsu jménem Theia. Tato událost se odehrála přibližně před 4,5 miliardami let. Vědci nyní zveřejnili novou studii na toto téma, kterou publikoval odborný časopis Advanced Science.

Měsíc prozradily izotopy

Izotopy vzácných plynů helia a neonu, uvězněné v měsíčních meteoritech, získaných z Antarktidy, se shodují s izotopy nalezenými ve slunečním větru, aniž by mu kdy byly vystaveny. Podle vědců to spolu se výskytem izotopů argonu naznačuje, že tyto plyny pochází ze Země.

Přímé studium složení Měsíce je složité, protože od roku 1972, kdy navštívila měsíční povrch lidská posádka mise Apollo, jsou další vzorky velice vzácné. Měsíc k nám však občas přiletí v podobě meteoritů, které jsou vystřeleny naším směrem, když nějaké větší těleso narazí do jeho povrchu. V minulosti již bylo objeveno několik těchto měsíčních meteoritů – takzvaných lanaitů.

Stejné složení

Předmětem výzkumu bylo šest fragmentů, získaných z Antarktidy. Všechny tyto úlomky jsou součástí stejného původního meteoritu a skládají se z velmi specifického složení více různých hornin. Jedna z hornin, takzvané sopečné sklo, pochází z dávných měsíčních sopek a později se spolu s meteoritem dostala na Zemi. Díky speciálnímu spektrometru pak tým vědců dokázal určit, že složení izotopů vzácných plynů poměrně přesně odpovídá tomu, jaké složení je hluboko v nitru naší planety. Měsíc tak skutečně mohl vzniknout z materiálu vyvrženého ze Země. Dále čtěte: (Gigantický blesk vyšlehl ze Země do vesmíru. Vědci pozorovali záhadnou anomálii v Oklahomě).

Zdroj: Sciencealert, Science

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu