Češi vynalezli revoluční druh betonu. Z unikátního materiálu už vzniká první dům

Věda a technika 02. července 2020 | 13:18 — Lukáš Bauer
Beton je všudypřítomný stavební materiál a je také nedílnou součástí světového odpadu. Čeští vědci proto vymysleli unikátní způsob, jak tento materiál recyklovat a znovu použít k výstavbě budov. Z takto recyklovaného betonu již v Praze vzniká první dům.
Další 1 fotografie v galerii
Beton dnes vyžaduje prakticky každá stavba / Pixabay

Český patent na recyklaci betonových směsí, který si před časem nechali registrovat vědci, byl použit pro stavbu domu v Praze. Technologie na recyklaci starého betonu by tak v budoucnu mohla výrazně ulevit životnímu prostředí. Stavební suť totiž nemusí končit na skládkách jako doposud, ale lze ji po úpravě znovu použít pro stavbu.

Stejná pevnost i vlastnosti

Recyklovaný beton má velice podobné vlastnosti jako běžný beton, rozdíl je však ve výrobě i zpracování. Betonové části se drtí na drobné kameny, které se poté spojují takzvanou nanosměsí, která slouží jako pojivo.

Stavební suť z demolice staveb tvoří až jednu polovinu tuzemského odpadu a nová metoda recyklace by tak mohla výrazně prospět životnímu prostředí. Podle vědců se dá z běžné demolice využít až 80 % pro recyklaci. Vybrané kamenivo je potřeba pouze smíchat s cementem, nanomateriálem a směs je připravena k použití.

Zatím pouze do základů

Takto zhotovený beton se zatím používá jako podkladový beton, aby stavbaři získali s novým materiálem potřebné zkušenosti. Jakmile získá recyklovaný beton důvěru stavbařů, může být využit jako běžné betonové směsi různé pevnosti.

Výroba standardního betonu vyžaduje přírodní kámen a také cement, jehož výroba zanechává v prostředí výraznou uhlíkovou stopu. Na jednu tunu výroby cementu se totiž vyprodukuje zhruba 0,8 tuny CO2. Do recyklovaného betonu se dává cementu mnohem méně, jeho část totiž nahrazuje zmíněný nanomateriál. Psali jsme také: Pes je skutečný přítel člověka. Dokazuje to také nedávný výzkum.

Témata: beton, stavba, materiál, nano
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu