Na kameru se podařilo zachytit extrémně vzácného nosorožce. Ve volné přírodě žije posledních 72 jedinců

Věda a technika 03. července 2020 | 09:18 — Lukáš Bauer
Na video se podařilo vědcům zachytit velice vzácný druh nosorožce, jehož populaci tvoří ve volné přírodě posledních 72 jedinců. Záběry nosorožce jávského, jak si dopřává koupel v bahně, zachytili vědci pod vodopádem v národním parku Ujung Kulon v Indonésii.
Další 2 fotografie v galerii
Nosorožec sumaterský byl téměř vyhuben / International Rhino Foundation

Nosorožec jávský patří k nejvzácnějším druhům nosorožců na planetě. Populaci tohoto druhu, který se nachází na hranici vyhynutí, tvoří ve volné přírodě posledních 72 kusů. Vědcům se nyní podařilo zachytit jednoho z nich na kameru, jak se válí v bahně pod vodopádem v národním parku Ujung Kulon v Indonésii.

Záběry vědcům poskytují velice ojedinělý pohled na chování tohoto kriticky ohroženého druhu. Video nosorožce zveřejnila indonéská ministryně životního prostředí Siti Nurbaya Bakar na svém twitterovém účtu.

Bahno proti parazitům

Podle vědců byl na videu zachycen sedmiletý samec, který se snaží bahenní koupelí regulovat svou tělesnou teplotu stejně jako to dělají ostatní druhy nosorožců. Bahno nosorožce chrání také před nejrůznějšími parazity.

Tento druh byl kdysi nejrozšířenějším asijským nosorožcem, který obýval území od jávských ostrovů přes Sumatru až po jihovýchodní Asii, Indii a Čínu. Dnes je jeho populace již pouze na ostrovech Jáva a tvoří ji 39 samců a 33 samic. V zajetí nežije již ani jeden ze zástupců tohoto druhu.

Budoucnost druhu je nejistá

Na výrazném úbytku populace nosorožce jávského se podepsalo zejména pytláctví. Nosorožci byli hromadně zabíjeni kvůli svým rohům, které jsou velice cenným zbožím na černém trhu. Přežití tohoto druhu dnes komplikuje také nízká genová rozmanitost, jelikož se mezi sebou páří příbuzní jedinci. Dále čtěte: (Záchranu již vyhynulého druhu nosorožce komplikuje koronavirus).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu