Pátrací týmy nepřestávají hledat ztracenou ponorku. Posádce již došel kyslík a na moři se objevily podezřelé předměty

Věda a technika 25. dubna 2021 | 20:00 — Lukáš Bauer
Indonéská armáda nepřestává spolu se zahraniční pomocí pátrat po ztracené ponorce KRI Nanggala-402, která se s třiapadesátičlennou posádkou ztratila v úterý během cvičení. Naděje na záchranu námořníků je však prakticky vyloučená, protože i kdyby se ponorku nyní podařilo najít, na palubě už nezbyl pravděpodobně žádný kyslík. Námořníci navíc ve vlnách objevili předměty, které pravděpodobně z ponorky pocházejí. Co se stalo, zůstává záhadou.
Další 2 fotografie v galerii
Stará dieselová ponorka skončila na dně moře / Wikimedia Commons / Alonzo M. Archer

Záchranné týmy, které od úterý neúspěšně pátrají po ztracené ponorce indonéského námořnictva, objevily na moři předměty, které mohou pocházet právě z hledaného plavidla. Šance na záchranu třiapadesáti lidí na palubě více než čtyřicet let starého plavidla, které se ztratilo během cvičení u ostrova Bali, jsou prakticky nulové. V sobotu ráno totiž podle propočtů došel na palubě ponorky kyslík.

Pátrání po ztraceném plavidle bylo zahájeno krátce poté, co s ním byla přerušena komunikace, díky poměrně značné hloubce v místě, kde bylo lokalizováno naposledy, je však pátrání velice ztížené. Poblíž ostrova Bali, kde bylo plavidlo naposledy lokalizováno, dosahuje totiž hloubka moře více než 1,5 kilometru.

Plovoucí přeměty na hladině

Velitel indonéského námořnictva Yudo Margono během sobotního rána uvedl, že ponorka je považována za potopenou. Jeho slova přišla krátce poté, co záchranné týmy na hladině objevily podezřelé předměty jako například části torpédového systému, olejové láhve a také modlitební koberečky. Podle dostupných informací je pravděpodobné, že všechny tyto předměty pocházejí právě ze ztracené ponorky. Tyto předměty navíc byly objeveny přesně v místech, kde ponorka zmizela.

Jednou z možností je imploze

Okolnosti a příčina zmizení indonéské ponorky jsou zatím stále nejasné a budou předmětem vyšetřování. Spekuluje se o možnosti, že plavidlo postihl v hloubce výpadek elektrického proudu, který mohl znemožnit vynoření ponorky na hladinu. Podle informací indonéské armády je tento typ ponorek schopen dosáhnout hloubky až pět set metrů pod hladinou pak se začne její konstrukce trhat. Pokud tedy plavidlo kleslo až ke dnu, je téměř jisté, že ho tlak vody rozdrtil.

Dieselová útočná ponorka KRI Nanggala-402 sloužila indonéskému námořnictvu dlouhých 44 let. Toto plavidlo bylo jednou ze dvou ponorek třídy Cakra, které používaly konstrukci typu 209/1300. Ponorka byla indonéským námořnictvem objednána v roce 1977 a do provozu byla uvedena o čtyři roky později. Dále čtěte: (Lovci vraků našli německou ponorku z první světové války. Posádka je pravděpodobně stále uvnitř).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu