Expedice pořídila záběry vraku Titaniku v obřím rozlišení. Může odhalit nové detaily

Věda a technika 09. září 2022 | 12:00 — Lukáš Bauer
Počátkem tohoto týdne zveřejnila společnost OceanGate Expeditions na svém kanálu na YouTube zbrusu nové záběry Titaniku ve vysokém rozlišení 8K a plánuje další průzkum tohoto zajímavého místa děsivé tragédie. Vědci navíc využívají speciální technologie, které spolu s 8K videem mohou pomoci rozpoznat některé předměty.
Další 1 fotografie v galerii
Titanic leží na dně oceánu už více než 110 let / OceanGate / volný zdroj

Společnost OceanGate zveřejnila záběry ze své expedice na místo, kde se potopil legendární Titanic. Nové záběry v rozlišení 8K ukazují vrak lodi v naprosto jedinečném detailu. Díky tomu mohou vědci a námořní archeologové přesněji zkoumat rozpad Titaniku. Zejména pak z ještě ostřejších záběrů, které společnost plánuje pořídit v příštím roce.

Již nyní vycházejí najevo nové detaily z vraku gigantické lodi, jako je jasně viditelné jméno Noah Hingley & Sons Ltd. na levoboční kotvě. "Studoval jsem vrak po celá desetiletí a absolvoval jsem několik ponorů a nevzpomínám si, že bych viděl jinou fotografii ukazující takovou úroveň detailů," říká Rory Golden, expert a potápěč OceanGate Expeditions Titanic.

Speciální miniponorka

Tým pořídil záběry během své osmidenní expedice Titanic v roce 2022 a porovnal je s videem z roku 2021. Záběry byly pořízeny ponorným přístrojem Titan, který umožňuje odborníkům zmapovat průběh ztroskotání pomocí přímého pozorování a tím přinést nové poznatky pro studium tohoto vraku.

Pomocí laserového škálovacího systému v ponorce Titan mohou posádky přesně určit velikost objektů, na které se dívají na kameře přes hlavní průzor ponorky. Na některých snímcích je tak napříkald zřetelně vidět jedna z patnáctitunových kotev obřího plavidla. 

Potopení Titaniku

V roce 1912 se „nepotopitelný“ RMS Titanic potopil po srážce s ledovcem během první plavby lodi z Anglie do New Yorku. Teprve v roce 1985 našel francouzsko-americký tým vrak v hloubce okolo čtyř kilometrů jihovýchodně od pobřeží Newfoundlandu. Loď se rozpadla na dvě hlavní části, přičemž příď byla z velké části nedotčená a záď byla již nalezena v pokročilém stádiu degradace. Dále čtěte: (Výročí největšího masakru v dějinách. Bitva o Stalingrad začala před osmdesáti lety).

Zdroj: Popular Mechanics.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu