Jeden z alpských ledovců vysílá varovné signály. Jeho led se zbarvil do růžova

Věda a technika 13. července 2020 | 07:47 — Lukáš Bauer
U jedhoho z italských ledovců zvaného Presena bylo zjištěno, že změnil svou barvu na růžovou. Tento zvláštní jev je sice podle vědců krásnou podívanou, ale zároveň se jedná o velice varovný signál. Naznačuje totiž vážné ohrožení ledovce v souvislosti s klimatickými změnami.
Další 2 fotografie v galerii
Růžový ledovec přitahuje stále více tepla / Rawpixel

Vědci zjistili, že vrchní část alpského ledovce Presena změnil barvu na růžovou. Toto zbarvení ledovci dodává určitý druh řas, který se typicky vyskytuje v Alpách, v oblastech severního polárního kruhu a v Antarktidě. Vědci varují, že se jedná o předzvěst změn, které na ledovce v současné době působí.

Změna barvy je způsobena několika faktory, které růstu této řasy prospívají. Na místě je totiž dostatek tepla, světla a také vody, kterou řasy potřebují pro rozmnožování. Řasy jsou během zimních měsíců ukryté pod ledem a jsou neaktivní. V letních měsících jsou však odkryty a začínají růst.

Alpské ledovce tají

V případě, že jsou řasy vystavené silnému ultrafialovému záření, mění svou barvu na růžovou až červenou. Změna barvy má podle expertů velice negativní vliv na celkovou stabilitu prostředí ledovce, protože masa přitahuje mnohem více slunečního světla čímž se ohřívá. Bílý sníh totiž odrazí až 80 procent paprsků, u tmavšího to může být výrazně méně, podle výše uvedené studie asi o 13 procent.

V současné době je již vědecky prokázáno, že alpské ledovce v důsledku klimatických změn ztratily přibližně šestinu ledu. Nejvyšší ztráty ledu byly zaznamenány u ledovců ve švýcarských Alpách, jelikož mají i největší ledovou plochu. V okrajových částech pak ledovce tají ještě mnohem rychleji i ve vyšších polohách.

Vědci využívají satelitní data

Díky satelitním datům a fotografiím mají vědci zmapovanou většinu alpských ledovců  a dokáží tak předpovídat objem odtátého ledu v letních měsících, což je pro mnoho zemí důležité z hlediska zásobování vodou či získávání elektrické energie. Dále čtěte: (Ledovec na straně Mont Blancu je v pohybu. Horské chaty již byly evakuovány).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu