V tomto století se klima výrazně změní. Hurikány budou v oblastech, kde se neobjevily miliony let

Věda a technika 17. ledna 2022 | 07:55 — Lukáš Bauer
Nová vědecká studie výzkumníků Yaleovy univerzity upozorňuje na hrozbu ničivých přírodních živlů v některých oblastech. Podle závěrů výzkumu se tak mohou tornáda a hurikány objevovat stále častěji v oblastech, kde se nevyskytly už miliony let.
Další 2 fotografie v galerii
Hurikány budou nyní v oblastech, kde se předtím nevyskytovaly / Depositphotos

Vědci z Yaleovy univerzity ve své nové studii varují před nebezpečím hurikánů a dalších přírodních živlů i v oblastech, kde se vyskytovaly naposledy před miliony let. Některé části naší planety tak mohou v 21. století čelit devastujícím povětrnostním podmínkám, na které tamní obyvatelé nejsou připraveni. Dříve jen tropické cyklony mohou stále častěji pronikat i do mírného pásma.

Tropické cyklóny (hurikány a tajfuny) patří mezi nejdestruktivnější projevy počasí. V dávné minulosti se tropické cyklóny vyskytovaly ve vyšších zeměpisných šířkách, nyní však existuje velká pravděpodobnost, že změna klimatu může vést k výskytu hurikánů v mírném pásmu. Naznačuje to nová studie, v rámci které vědci analyzovali simulace klimatických podmínek z dávných dob.

Tropické bouře

Mezi nejznámější a nejničivější projevy počasí patří tropické cyklóny. Jejich frekvence a intenzita se podle dostupných dat zvyšují, dosud však vědci neměli jasno v tom, jestli se může rozšiřovat jejich výskyt. Tropické cyklóny, nazývané také hurikány nebo tajfuny, vznikají v nízkých zeměpisných šířkách nad teplými tropickými oceány.

„Hlavním problémem predikcí budoucích hurikánů je to, že modely používané při klimatických projekcích nemají dostatečné rozlišení pro simulování realistických tropických cyklón,“ uvedl jeden z autorů studie a fyzik Yaleovy univerzity Joshua Studholme.

„Místo toho je typicky používáno několik odlišných, nepřímých přístupů. Zdá se však, že tyto metody zkreslují základní fyzikální podmínky, za kterých tropické cyklóny vznikají a vyvíjejí se. Některé z těchto metod přitom poskytují předpovědi, které si vzájemně odporují,“ vysvětluje dále vědec.

Hurikány v mírném pásmu

Podle autorů studie zveřejněné ve vědeckém časopise Geo Science, je problém v tom, že předchozí výzkumy z větší části ignorovaly komplexní procesy, které probíhají na prostorových a časových škálách individuálních tropických cyklón. Autoři nové studie se proto rozhodli pro integrovaný přístup, díky kterému mohli dospět k přesnějším výsledkům.

Výzkum ukázal, že v dřívejších dobách před miliony let se hurikány vyskytovaly v mnohem širším pásmu zeměpisných šířek, než je tomu dnes. Bylo to díky odlišným klimatickým podmínkám, které zásadním způsobem ovlivňují vzdušné proudění. Následnou analýzou a promítnutím současného vývoje klimatu vědci dospěli k názoru, že výskyt hurikánů v mírném pásmu bude už ve duhé polovině 21. století mnohem více pravděpodobný než ve 20. století. Některé oblasti tak mohou utrpět značné materiální škody právě v souvislosti s přírodními živly. Dále čtěte: (Obří díra v Turkmenistánu hoří už více než padesát let. Pokusí se ji znovu uhasit).

Zdroj: Geo Science.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu