Obří díra v Turkmenistánu hoří už více než padesát let. Pokusí se ji znovu uhasit

Věda a technika 10. ledna 2022 | 13:45 — Lukáš Bauer
Takzvaná brána do pekla je obří hořící kráter v Turkmenistánu, který je oblíbenou turistickou atrakcí. Tato jáma v turkmenské poušti hoří už více než padesát let. Prezident Turkmenistánu nyní oznámil, že se jámu pokusí znovu uhasit, protože představuje nebezpečí jak pro lidi, tak pro životní prostředí.
Další 1 fotografie v galerii
Kráter v Turkmenské poušti hoří už padesát let / Wikimedia Commons / flydime, CC BY-SA 2.0

Turkmenský prezident Gurbanguly Berdimuhamedow oznámil, že se znovu pokusí uhasit takzvanou bránu do pekla - více než padesát let hořící kráter v poušti. Okolnosti vzniku této turistické atrakce nejsou známy, ale spekuluje se, že za jejím vznikem stojí sovětské pokusy o těžbu zemního plynu, který nyní z jámy uniká.

Tento hořící kráter se nachází v poušti Karakum a podle turkmenského prezidenta ohrožuje nejen životní prostředí, ale také životy lidí, kteří se kolem jámy pohybují. Podle Berdimuhamedowa by se navíc tento plyn mohl dát zužitkovat, a zlepšit tak životní úroveň v zemi.

Cenné přírodní zdroje

„Ztrácíme cenné přírodní zdroje, ze kterých bychom mohli mít značné zisky. Ty bychom mohly využít ke zlepšení života našich lidí,“ řekl prezident v televizních poznámkách. Úřady podle něj mají najít řešení, jak hořící kráter uhasit.

Podobné nařízení už turkmenský prezident vydal v roce 2010, stejně jako v minulosti jeho předchůdci - žádný z pokusů o uhašení jámy však nebyl úspěšný. Brána do pekla je však i přes sporné negativní vlivy na životní prostředí, významnou turistickou atrakcí v zemi.

Sovětský pokus

Okolnosti vzniku jsou dosud nejasné, jedna z teorií hovoří o sovětském neúspěšném pokusu o těžbu tohoto ložiska z roku 1971, ale nikdy se tuto souvislost nepodařilo prokázat. V roce 2013 zkoumal kráter kanadský průzkumník George Kourounis, který došel k závěru, že příčiny vzniku kráteru nelze prokázat.

K tomuto závěru ho vedly informace o tom, že kráter byl podle některých záznamů v poušti už v 60. letech, přičemž hořet začal až o dvacet let později. Že se však jednalo o jeden z mnoha sovětských neúspěchů, však vyloučit nelze, protože jakýkoliv neúspěch byl v sovětské éře pečlivě utajován. Dále čtěte: (Na dně oceánu hledali vrak potopené lodi. V hloubce šesti kilometrů však vědce překvapil jeden z nejzáhadnějších tvorů planety).

Zdroj: Nypost, Abcnet.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu