Poblíž legendami opředeného Stonehenge byl objeven podivný kruh

Věda a technika 23. června 2020 | 09:15 — Lukáš Bauer
Tým archeologů objevil v blízkosti pradávného a legendami opředeného Stonehenge zvláštní kruh vyhloubených jam. Tento zvláštní systém prohlubní je podle vědců dosud nejstarší strukturou objevenou na britském území.
Další 1 fotografie v galerii
V okolí Stonehenge byly objeveny zvláštní jámy / Needpix

Ve Velké Británii byla objevena dosud nejstarší známá struktura vybudovaná lidmi. Jedná se o zvláštní kruh neolitických jam, které byly dávnými lidmi vyhloubeny v blízkosti legendárního Stonehenge zhotoveného z těžkých kamenných monolitů.

Lidé v období neolitu, kteří obývali území dnešní Velké Británie v období před 4500 lety, vykopali tyto jámy v obrovském kruhu, jehož průměr měří více než 2,5 kilometru v průměru. Podle vědců by tyto záhadné jámy mohly tvořit hranici posvátného území.

Obrovská stavba vyžadovala obdivuhodné schopnosti

Přímo v centru ohraničené oblasti se totiž nachází známé archeologické naleziště Durrington Walls, které je proslulé výraznými kamennými monumenty. Oblast se navíc nachází pouhých 3,5 kilometru od známé stavby z obřích monolitů Stonehenge, která sloužila dávným civilazacím jako obřadní a posvátné místo.

„Jde o bezprecedentní objev s obrovským významem pro Velkou Británii. Špičkoví experti na Stonehenge jsou zaskočení rozměry této struktury i tím, že nebyla tak dlouho objevená,“ uvedl k objevu vedoucí výzkumu, profesor Vincent Gaffney.

Díry mohly sloužit ke kosmologickým účelům

Podle archeologů jde o jedinečný nález, který dokazuje, jak lidé již v období neolitu dokázali precizně počítat konstrukce velice rozměrných a pravidelných objektů. Jámy jsou totiž více než půl metru hluboké a jejich průměr je okolo deseti metrů. Vědci dosud těchto jam objevili přibližně dvacet, přičemž zhruba jedna polovina z nich se již dnes nedá díky změnám v krajině prozkoumat.

Vědci se domnívají, že objevené jámy mohly mít kosmologický účel, přesně však nevědí jaký. Podle expertů se jedná o jeden z nejdůležitějších objevů na britském území za poslední roky, který může pomoci lépe pochopit význam podobných staveb včetně samotného Stonehenge. Dále čtěte: (Na pobřeží Kanady vědci objevili vzácnou horninu. Pochází z dávno ztraceného kontinentu).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu