Starý počítač zdánlivě na vyhození dokáže divy. Stačí ho jen snadným způsobem zrychlit

PC a Mobil 15. července 2020 | 09:30 — Lukáš Bauer
Spousta lidí má doma starý počítač. Takový stroj plný prachu může mnohdy svého uživatele přivádět doslova k šílenství. Někdy stačí však poměrně snadný a levný upgrade a i velice starý počítač může svým výkonem překvapit.
Další 1 fotografie v galerii
I starý počítač může posloužit po menším upgrade / Pixabay

Počítače během svého provozu zpomaluje jednak nainstalovaný software a nejrůznější pozůstatky programů a běžících procesů, o kterých často nemáme ani tušení. Ale uplatňuje se také fakt, že současné nároky jsou vyšší. Přenese se více dat, sledujeme video ve vyšším rozlišení, zpracováváme složitější úlohy. Starší počítače proto mohou narazit na bariéru, kdy se stávají opravdovou brzdou. Přesto existuje možnost, jak vše výrazně urychlit.

Výměna klasického disku za SSD

Nejlepší cestou je výměna klasického disku s pohyblivými součástmi za moderní SSD. Tento disk je tvořen pouze polovodiči a má násobně vyšší přenosové rychlosti. Některé typy dosahují rychlosti čtení i zápisu přes 3000 MB/s, což je opravu velká hodnota. Jiné SSD jsou sice pomalejší, ale i tak mnohonásobně překonávají klasické disky. Cena SSD je sice vyšší, ale docela dramaticky klesá a určitě není problém si nějaký menší SSD pořídit. Za 1000 – 2000 Kč tak urychlíte svůj počítač. Ať stolní nebo notebook. Navíc díky reinstalaci se zbavíte nechtěných pozůstatků z minulého provozu a vše bude fungovat na výbornou.

Rozšíření paměti

Jestliže máte nainstalovány jen 2 GB paměti RAM, určitě uvažujte také o rozšíření či výměně pamětí. Ne vždy to je technicky možné, ale pokud to lze, vašemu počítači více paměti jedině prospěje. Výměna je opět možná jak u stolních PC, tak u notebooků. Jen si dopředu zjistěte u odborníků, jaké konkrétní možnosti pro váš počítač existují. Dnešní nároky šplhají u běžných sestav k 8 GB a u náročných sestav na 16 i více GB paměti RAM.

Staré součástky mohou stále sloužit

Někdy řeší uživatelé problém, co se zbylými součástkami, které po výměně zůstanou jako nepotřebné. Jednou z možností je součástky prodat v bazaru. Někomu mohou ještě dobře posloužit. V případě pevných disků lze ten starší nechat ve stolním počítači jako sekundární disk, na který odkládáte větší a méně potřebné soubory. Notebooky obvykle nemají pozici pro druhý disk, takže se zde nabízí možnost zakoupit pro disk pouzdro s USB rozhraním a udělat tak z něho externí disk. Dále čtěte: (Záhadný počítač Antikythera je starý dva tisíce let! Vědci dešifrovali jeho algoritmus a vědí, k čemu sloužil).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu