Lidská činnost způsobila obrovskou katastrofu. Slaná jezera po celém světě vysychají

Věda a technika 21. července 2020 | 08:44 — Lukáš Bauer
Během zavodňování půdy v bývalém Sovětském svazu došlo k masivnímu vysychání Aralského jezera. Tato obrovská katastrofa však není zdaleka jediná. Současné výzkumy ukazují stále se zvětšující neblahý vliv člověka na tato přírodní uzavřená slaná moře.
Další 2 fotografie v galerii
Slaná jezera po celém světě vysychají / Depositphotos

Slaná jezera, jako je Kaspické moře, Mrtvé moře, Saltonské moře a Velké solné jezero v Utahu, jsou vyhledávané turistické oblasti. Tato místa jsou také zdrojem celé řady minerálů pro komerční a průmyslové využití. V neposlední řadě jsou rovněž domovem mnoha druhů živočichů a mořských ptáků.

Extrémně slané prostředí

Slaná jezera po celém světě již mnoho let po všech těchto stránkách upadají v důsledku výrazného úbytku vody. Kvůli těmto úbytkům se postupně stávají natolik slanými, že z nich pomalu, ale jistě mizí veškerý život. To vše se děje v důsledku nadměrného odčerpávání vody z těchto oblastí převážně pro zemědělské účely.

 

Zatímco ekonomický přínos ze získávání vody těchto jezer pro zemědělství je velmi zřejmý, tak náklady, které v souvislostí s destrukcí těchto oblastí vznikají nebo v budoucnu vzniknou, už tak zřejmé nejsou. Již dnes je však jisté, že ekonomické problémy dotčené oblasti provázejí a v budoucnu se mohou objevit další finanční a ekologické dopady této činnosti.

Okolí slaných jezer kolabuje

Například klesající hladina jezer na některých místech způsobuje nepřístupnost pro těžbu nerostů v důsledku nestabilních břehů. Tato činnost také způsobuje pozvolný kolaps rekreačních aktivit, cestovního ruchu, rybolovu a ekosystémů, protože druhy, které v oblastech žijí, nemohou tolerovat rostoucí množství soli.

Zdaleka největším problémem je to, že jakmile vodní plochy vyschnou, začnou se z nich šířit jemné částice prachu, které mají velmi negativní vliv na zemědělství a způsobují řadu závažných zdravotních problémů, jako je astma, infekce plic a další respirační onemocnění. Tyto problémy se ve velké míře objevily například v blízkosti Saltonského moře v Kalifornii nebo u Velkého solného jezera v Utahu.

Vědci mají plán na záchranu

Pro zachování solných jezer a jejich ekosystémů je možné použít dvojí strategii. Tou první je jejich přehrazení a úprava břehů, aby se zmenšily a byly hlubší. Tento systém umožňuje určitým způsobem také kontrolovat stabilitu vodní plochy a zabraňovat přesolení. Druhou možností je do nich vpouštět více vody. O tomto řešení se uvažuje v případě Mrtvého moře.

Pokud se podaří tyto projekty obnovy na slaných jezerech brzy prosadit, je možné odvrátit katastrofu, kterou způsobil bývalý Sovětský svaz v případě Aralského jezera, kde je dnes naprosto mrtvá a neobyvatelná krajina. Dále čtěte: (Indii postihne koncem století katastrofa obrovského rozsahu. Ovlivní život milionů lidí).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu