Vody klidného jezera na Novém Zélandu nic nenaznačují. Hluboko pod nimi ale probíhají významné geologické procesy.

Věda a technika 18. července 2022 | 08:55 — Lukáš Bauer
Obrovská rozloha nebesky modrých vod jezera Taupō lemovaná horskými štíty ani v nejmenším nedává znát, že by zde mohlo docházet k velmi neklidné sopečné aktivitě. Vědci ale upozorňují, že samotná historie vzniku tohoto jezera spolu s aktuálně pozorovanými jevy napovídá, že hluboko pod jezerem probíhají významné geologické procesy.
Další 1 fotografie v galerii
Jezero na Novém Zélandu vzniklo díky sopečné činnosti / Depositphotos

Supervulkán na Novém Zélandu, který se nachází přímo pod jezerem Taupō se podle vědců probouzí. Pod klidnou hladinou jezera tak probíhá zvyšující se geologická aktivita, kterou vědci pečlivě monitorují. Vědeckou práci na toto téma publikoval vědecký časopis Geology and Geophysics.

Sladkovodní jezero Taupō  se nachází ve středu Nového Zélandu a přestože jeho klidná hladina navozuje pocit klidu a bezpečí, vzniklo za dramatických okolností. Vody jezera se totiž nachází v prehistorické kaldeře, která se zformovala během poslední supererupce před pětadvaceti tisíci lety.

Aktivní supervulkán

Jakmile se magma ze supervulkánu uvolní podobně jako tomu bylo během erupce zvané Oruanui, vznikne pod povrchem prostor a vrchní část se začne propadat. Během posledních 12 tisíc let byla tato sopka aktivní nejméně 25 krát. Poslední zmínky existují z roku 232 našeho letopočtu, kdy byla erupce popsána jako jedna z největších v novodobých dějinách lidstva.

Výzkumníci nyní analyzovali 42 let dat shromážděných na 22 místech rozmístěných kolem jezera a objevili důkazy, že supervulkán je stále aktivní. Vědci využili techniku, která se využívá od roku 1979, jenž měří malé změny, které vyvolává pohyb hladiny jezera. Nejdříve byly podezřelé hodnoty zaznamenány na několika stanicích, postupem let se ale přidávaly další, což naznačuje, že supervulkán je stále hrozbou.

Exploze se blíží

Stanice detekují vzestup a pokles terénu na dně jezera, které se nad kalderou nachází. V roce 1983 dokonce celou oblastí otřásla série menších zemětřesení, což způsobilo, že zlomový pás Kaiapo se pohnul směrem dolů a oblasti na druhém konci jezera se naopak zvedly. Vědci z dat odhadují, že jezero může znovu vybuchnout během několika tisíc let. Dále čtěte: (Organický uhlík objevený na Marsu může pocházet z dávného života. Je starý miliardy let).

Zdroj: Sciencealert, The Guardian

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu