Organický uhlík objevený na Marsu může pocházet z dávného života. Je starý miliardy let

Věda a technika 04. července 2022 | 10:30 — Lukáš Bauer
Vědci se domnívají, že organický uhlík, který na Marsu objevil rover Curiosity může pocházet z pradávného života na této vyprahlé planetě. V oblasti kráteru Gale se uhlík vyskytuje v podobné hustotě jako na Zemi. Vědcům se nyní podařilo analyzovat další data a zjistili, že se v oblasti uhlíku nachází ještě více než se domnívali.
Další 2 fotografie v galerii
Mars mohl být před miliardami let planetou, na které existoval život / Piabay

Začátkem tohoto roku rover Curiosity odhalil na Marsu přítomnost organického uhlíku, klíčové přísady potřebné pro vznik života, jak jej známe. Vědci se domnívají, že mohl vzniknout ze zbytků dávného života. V současné době však existuje stále málo důkazů, které by to mohly potvrdit. Uhlík může podle vědců pocházet stejně tak ze sopečné činnosti.

Vědci minulý týden analyzovali další údaje o tomto klíčovém ukazateli života. Zjistili, že se ho na Marsu nachází mnohem více než naznačovaly předchozí výzkumy. Vzorky z kráteru Gale, které analyzovaly přístroje Curiosity, obsahovaly stejné množství organického uhlíku, jako se vyskytuje na neúrodných místech na Zemi, jako je poušť Atacama. Pro vědce se jedná o důležitý ukazatel toho, zda mohl v minulosti na Marsu existovat život.

Stále neexistují přímé důkazy

Uhlík vázaný na atom vodíku se nazývá organický uhlík – sloučenina, která tvoří základ života tak, jak jej definujeme zde na Zemi. Přestože již je nějakou dobu známo, že Mars kdysi míval vodu, nalezení organického uhlíku nemusí nutně dokazovat, že na planetě skutečně existoval život. Vzorky, odebrané Curiosity, obsahovaly kromě množství organického uhlíku také dusík nebo kyslík a měly nízkou úroveň kyselosti.

„V zásadě by toto místo nabízelo obyvatelné prostředí pro život, pokud tam někdy opravdu existoval,“ uvedla Jennifer Stern, hlavní autorka studie, která byla publikována v odborném časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Výzkumníci také uvedli, že nalezení jakýchkoli důkazů, které by mohly jednou provždy prokázat, že na Marsu byl život, vyžaduje vzorky z mnohem větší hloubky, než je schopný odebrat jakýkoliv rover.

Přístroj na Curiosity může sice také provádět izotopovou analýzu k určení zdroje uhlíku, ale v tomto případě nejsou jeho výsledky nijak zvlášť užitečné. Podle vědců totiž existuje příliš mnoho překryvů mezi izotopy uhlíku, které mohly být vulkanického původu, s těmi, které mohly pocházet ze života. Je totiž známo, že Mars měl v poměrně nedávné minulosti vysokou sopečnou aktivitu a může být aktivní dodnes. Dále čtěte: (Záhadná hvězda přežila kolosální vesmírný výbuch. Svítí ještě jasněji než předtím).

Zdroj: Popsci, PNAS, NASA

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu