Pláže na Novém Zélandu ohrožují nebezpeční žraloci. Vědci po příčině změny jejich chování stále pátrají

Věda a technika 07. září 2022 | 07:45 — Lukáš Bauer
Pobřeží Nového Zélandu stále častěji navštěvují obávaní žraloci bílí. Nejvíce jich bylo v poslední době zaznamenáno na jedné z nejoblíbenějších novozélandských plážových lokalit. Vědci se snaží najít příčinu změny v chování žraloků, ale zatím neúspěšně.
Další 1 fotografie v galerii
Velký bílý žralok je nebezpečným predátorem / Depositphotos

Jeden z nejoblíbenějších novozélandských zálivů se kromě lidí stává vyhledávanou oblastí také mezi žraloky bílými. Tito obávání predátoři se do oblasti stále více stahují a vědci netuší, proč. Po příčině jejich zvyšujícího se výskytu u novozélandských břehů zatím marně pátrají, ale domnívají se, že fakt může souviset se změnami teplot v oceánu.

Nejvíce žraloci ohrožují oblast Bay of Plenty, která je velice vyhledávaná v letních měsících pro nádherné pláže. Výskyt žraloka bílého v této oblasti však začíná turisty odrazovat, protože tento predátor je známý svými útoky na člověka.

Útoky jsou vzácné ale dějí se

Útoky žraloků bílých na lidi jsou sice velice vzácné, ale přesto se občas takové případy objeví. Posledním známým útokem žraloka na Novém Zélandu je případ z ledna 2021 v severní části země. Nejčastěji se se žraloky setkávají surfaři, kteří se také nejčastěji stávají obětí útoku. 

Vědci spolu s členy místního kmene se nyní snaží v rámci nového projektu odhalit příčinu toho, že se žraloci na pláže stále častěji stahují. Tým vyčleněný na projekt pod vedením biologa Phila Rosse z univerzity ve Waikatu, doufá, že se mu podaří zjistit, zda je žraloků více nebo se jen do oblasti více stahují kvůli přítomnosti lidí ve vodě.

Projekt startuje v létě

Nový projekt odstartuje v létě, ale již nyní vědci připravují některé jeho součásti, jako je například instalace speciálních kamer na mořské dno v blízkosti nádob s návnadou. Členové místního kmene vědcům pomáhají zejména s informacemi o povaze zdejších vod, které velice dobře znají. S pozorováním mohou také pomoci rybáři, surfaři i plavci, kteří budou moci nahrávat své fotografie na webovou stránku projektu. Dále čtěte: (Vědci chtějí oživit dávno vyhynulého tvora. Tasmánský tygr zmizel po roce 1933).

Zdroj: The Guardian

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu