Uplynulo 75 let od doby, kdy dopadly jaderné bomby na Hirošimu. Tehdy se navždy změnil svět

Vojenství 07. srpna 2020 | 10:59 — Lukáš Bauer
Nedávno uplynulo 75 let od chvíle kdy Američané shodili první atomovou bombu na japonské město Hirošima a doslova ho srovnali se zemí. V ten okamžik se svět změnil navždy, protože hrůzu, kterou tyto zbraně napáchaly, si do té doby nikdo nedokázal ani představit. Radiace, která se při výbuchu uvolnila, však nebyla tím nejhorším.
Další 3 fotografie v galerii
Výbuch jaderné bomby v Nagasaki / Wikimedia Commons / Hiromichi Matsuda

Uplynulo již 75 let od doby, kdy Američané shodili atomové bomby na Japonsko a srovnali se zemí město Hirošima. Do té doby si asi málokdo dokázal představit zkázu, kterou řetězová reakce dokáže napáchat. 

Sílu zbraní hromadného ničení ukázala již první světová válka, kdy byla použita celá řada chemických bojových látek, které dokázaly během chvíle zničit praktický celou armádu. Statistiky uvádějí, že na bojištích první světové války bylo použito nejméně 113 tisíc tun bojových chemických látek, které zabily až 90 tisíc mužů.

Nepředstavitelná zkáza

Zkáze, kterou dokáží způsobit jaderné zbraně, se však tyto látky ani nepřibližují. Dříve se používaly tuny bojových plynů k zabití pár vojáků. Posun k jaderným zbraním je proto obrovský, jelikož při použití 170 gramů plutonia byla úmrtnost v Nagasaki stanovena až na hranici 20 tisíc osob na čtvereční míli. Experti již v minulosti také spočítali, že kdyby měla být způsobena stejná škoda konvenčními výbušninami používanými pro bombardování, muselo by na hirošimu letět nejméně 200 nejtěžších bombardérů naložených deseti tunami TNT.

Jaderné štěpení

Jaderé bomby fungují na principu neřízeného štěpení jader těžkých prvků což znamená, že když se neutrony nebo neutrální částice atomového jádra rozštěpí, některé zasáhnou jádra blízkých atomů a rozdělí je také a začne se tvořit nezastavitelná a extrémně destruktivní štěpná reakce. Největší silou atomové pumy však není zasažení radiaktivitou.

Zcela nejničivějším faktorem výbuchu jaderné pumy zůstává obří tlaková vlna, kterou řetězová reakce způsobí. Doba trvání této tlakové vlny naprosto výjimečné síly je navíc asi stonásobně vyšší než u běžných náloží. Tato tlaková vlna se šíří rychlostí až 1 600 kilometrů za hodinu, takže je rychlejší než zvuk.

Mnohonásobné šíření tlakových vln zcela zdemolovalo celé město. Pozdější průzkum ukázal, že na ploše 12 hektarů bylo srovnáno se zemí více než 60 procent budov a zbylých 40 procent bylo zcela zdemolováno.

Malé slunce v Hirošimě

Výbuch jaderné bomby provází pověstný úkaz v podobě takzvaného malého slunce. Při dopadu a vzniku reakce totiž dojde k obrovském zvýšení teploty, která může dosahovat až 7 000 tisíc stupňů Celsia. V okamžiku výbuchu dosáhla teplota produktů několik milionů stupňů Celsia a teplota povrchu koule o průměru 30 metrů činila 300 tisíc stupňů Celsia, to je asi 50krát více než na povrchu Slunce. Přibližně 30 procent všech lidí tak zemřelo vlivem následných požárů, které se rozhořely v zasažených oblastech. Dále čtěte:(Experti se vrátili po více než 70 letech na místo, kde se testovaly jaderné bomby. Průzkum ukázal zajímavá zjištění).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu