Umělá inteligence dokáže rozpoznat vážné duševní onemocnění. Stačí jí data z vašeho smartphonu

PC a Mobil 15. října 2020 | 09:15 — Lukáš Bauer
Strojové učení dokáže předpovídat vznik schizofrenie pomocí dat smartphonu. Vědci se domnívají, že podobný pasivní sběr dat lze použít pro detekci i jiných druhů duševních onemocnění. Výsledky publikovali vědci v rámci nově zveřejněné studie analýzy dat smartphonů.
Další 1 fotografie v galerii
Umělá inteligence dokáže rozpoznat schizofrenii díky datům ze smartphonu / Pixabay

Strojové učení dokáže předpovídat relapsy nebezpečné schizofrenie pomocí dat ze smartphonu daného uživatele. Výsledky rozsáhlé analýzy dat z chytrých telefonů naznačují, že metoda může být použita kromě odhalení schizofrenie také k detekci jiných vážných duševních nemocí.

Unnikátní projekt vědci zveřejnili prostřednictvím nové studie, která ukazuje, jak je možné pasivní data smartphonu použít ke zjištění různých stavů duševního zdraví. Výzkum vědci zaměřili na relapsy schizofrenie a detekci prostřednictvím dat smartphonů jednotlivých pacientů.

Dobré výsledky výzkumu

Výzkum pomocí strojového učení analyzoval údaje o chování a předpovídal schizofrenní relapsy až jeden měsíc před jejich výskytem. Data použitá pro výzkum byla získána celkem od šedesáti subjektů s diagnostikovanou schizofrenií. Celkem osmnáct pacientů během výzkumu absolvovalo schizofrenní relaps.

Strojové učení hledá změny v chování

Vědci využili speciální metodu strojového učení a analyzovali pasivní data ze smartphonů, jako jsou údaje akcelerometru nebo metadata telefonních hovorů (jako je frekvence hovorů a doba trvání). Z těchto dat následně umělá inteligence dokázala rozpoznat změny v chování pacienta a upozornit na možnost návratu onemocnění.

Výsledky odhalily, že v měsíci vedoucím k relapsu bylo možné detekovat až 108% nárůst anomálií chování, což naznačuje, že tato metoda může být využita i pro detekci ostatních duševních onemocnění. Kromě předvídání relapsů by systém mohl také velmi účinně detekovat celkový zdravotní stav pacientů a také ukazovat velice jemné symptomy blížících se nemocí. Dále čtěte: (Výzkum reakce imunitního systému člověka na COVID-19 přinesl vědcům znepokojivé zjištění).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu