Množství trosek raket a vysloužilých satelitů na oběžné dráze je děsivé

Věda a technika 24. října 2020 | 09:22 — Lukáš Bauer
Prezident společnosti SpaceX Gwynne Shotwell prohlásili, že nová vesmírná loď Starship by mohla pomoci při řešení jednoho z ožehavých problémů na oběžné dráze. Tímto problémem je velké množství nejrůznějšího odpadu v podobě trosek raket a vysloužilých satelitů, které se na orbitě nahromadily během vesmírných letů.
Další 1 fotografie v galerii
Vesmírná loď Starship bude určena pro dopravu lidí na dlouhé vzdálenosti / SpaceX

Největším problémem současnosti na oběžné dráze je bezesporu množství nejrůznějšího odpadu vyprodukovaného lidmi. Tento odpad v podobě kusů raket, vysloužilých satelitů a nejrůznějších menších kusů nejrůznějších věcí se na oběžné dráze hromadil od druhé poloviny 20. století kdy byly zahájeny první vesmírné lety do vesmíru.

Bylo již navrženo několik metod jak se s vesmírným odpadem vypořádat. Jeden z projektů například navrhoval zachytávat odpad pomocí speciální harpuny, kterou měl být vybaven upravený satelit. Nyní odhalil své ambiciozní plány na likvidaci vesmírného odpadu prezident společnosti SpaceX Gwynne Shotwell.

Nová vesmírná loď 

Společnost SpaceX by podle jeho slov mohla pro tyto účely využít novou vesmírnou loď Starship, která je určena pro přepravu až sto tun nákladu, nebo stovky cestujících. Tato loď bude konstruována tak, aby mohla přepravit lidi ve vesmíru na dlouhé vzdálenosti, například na Mars.

„Dokážu si představit, že bychom mohli vesmírnou loď Starship ke sběru vesmírného odpadu z oběžné dráhy využít. Mohla by pomoci s odstraněním některých velkých kusů trosek, jako jsou části raketových stupňů a velké satelity,“ uvedl Shotwell v rozhovoru v živém streamu s technologickým reportérem Patrickem Lucasem Austinem.

Doprava lidí na Mars

Starship Super Heavy je raketa vyvíjená společností SpaceX. Kosmická loď zvaná Starship a raketa Super Heavy představují plně znovupoužitelný dopravní systém navržený k přepravě posádky i nákladu na orbitu Země, na Měsíc, Mars a dále. Vesmírná loď Starship má však k výrobě ještě daleko. Nedávno bylo teprve zahájeno testování jejích prvních prototypů. Dále čtěte: (Toto sovětské monstrum bylo prvním nadzvukovým letounem pro cestující. Náklady na provoz byly gigantické).

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Užijte si vzácný čas s rodinou na dovolené snů: Bílé bláže, blankytně modrá voda i fascinující podmořský svět - to jsou Maledivy?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu