Gigantická observatoř pátrající po existenci života ve vesmíru byla fatálně poškozena

Věda a technika 11. listopadu 2020 | 10:57 — Lukáš Bauer
Observatoř pátrající po existenci mimozemského života byla znovu vážně poškozena. I tentokrát měl poničení teleskopu na svědomí utržený kabel, který udělal do talíře antény obrovskou díru. Stejná nehoda se přitom v observatoři Arecibo stala letos v srpnu a od té doby byla mimo provoz.
Další 1 fotografie v galerii
Parabola antény byla zničena utrženým kabelem / ECF.edu

Obří pozemský teleskop Arecibo, který má jednu z největších parabol na světě, byl velice vážně poškozen. Ze zařízení se utrhl již podruhé silný elektrický kabel, který udělal do pláště talíře antény obrovskou díru. Stejná nehoda se přitom stala již v srpnu a od té doby na observatoři trvaly opravy.

Incident se na observatoři stal 6. listopadu ve večerních hodinách a během nešťastné události nebyla zraněna žádná osoba. Astronomové, kteří observatoř obsluhují, zřídili bezpečnou zónu od zařízení, pokud by došlo k destabilizaci celé antény.

Třicetimetrová díra

Podle prvotních odhadů expertů z místa budou škody pravděpodobně mnohem větší než letos v srpnu, kdy kabel o průměru deset centimetrů prořízl do pláště asi třicetimetrovou díru, která znemožnila užívání observatoře. Ještě ani nezačaly opravy a zařízení zasáhla další katastrofa.

Během této nehody totiž došlo kromě poškození pláště také ke zničení dalších nosných kabelů, které pomáhají držet anténu pohromadě. Opravy tak budou velice rozsáhlé, protože je to již druhá nehoda za poslední dobu. Větší poškození nezpůsobil observatoři dokonce ani hurikán, který se před několika lety oblastí prohnal.

„Tohle jsme rozhodně nechtěli, ale důležité je, že se nikomu nic nestalo. Plánovali jsme, že opravy dřívějšího poničení začnou po vyhodnocení toto úterý. A teď tohle. Situaci teď opět řešíme s experty a doufáme, že brzy budeme moci oznámit víc,“ uvedl ředitel observatoře Francisco Cordova.

Mnoho významných objevů

Známá observatoř Arecibo leží necelých dvacet kilometrů od města Arecibo v Portoriku. Tato observatoř se proslavila zejména díky svému radioteleskopu jehož obří talíř má průměr 305 metrů. Má na svém kontě celou řadu významných objevů jako například první pozorování dvojhvězdného pulsaru PSR 1913+16 v roce 1974. Dále čtěte: (Ze Země byl pořízen dosud nejostřejší záběr vzdáleného Jupiteru. Nabízí nebývalý detail této dynamické planety).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu