Koronavirus ohrožuje také některé ostatní savce. Zkázou může být například pro velryby

Věda a technika 12. listopadu 2020 | 09:50 — Lukáš Bauer
Biologové se obávají, že koronavirus nemusí být zdaleka problém jen pro lidi. Výzkumy totiž naznačují, že nemoc covid-19 může být vážnou hrozbou také pro některé druhy mořských savců, jako jsou velryby, a pro tučňáky, v jejichž koloniích se virus může rychle a nekontrolovatelně šířit.
Další 2 fotografie v galerii
Ohrožené mohou být například velryby / Pixabay

Tým vědců v čele s patologem Grahamem Dellairem naznačuje, že covid nemusí být problémem jen pro lidi. Podle závěru jeho vědeckého výzkumu je totiž možné, že koronavirus může být hrozbou například pro některé druhy mořských savců a také pro populace tučňáků. Z výzkumu také vyplynulo, že covid-19 může znamenat ohrožení pro dalších nejméně patnáct druhů mořských tvorů.

Ve vědecké studii, kterou Dellaire nechal zveřejnit v odborném časopise Science of the Total Environment, je detailně popsáno, jak mohou být některé druhy mořských savců ohroženy koronavirem, pokud by lidé jejich prostředí kontaminovali. Vědci se totiž domnívají, že se koronavirus může k těmto tvorům dostat skrze odpadní stoky, které ústí do moře.

Podobnost genů

Vědci se v rámci výzkumu zaměřili na analýzů genů jednotlivých tvorů a zjistili, že u některých druhů se vyskytuje značná genová podobnost s lidmi. Nejvíce podobné geny má například vydra, delfín, tuleň nebo keporkak. Právě tito tvorové by mohli být zasaženi koronavirem nejvíce. 

U těchto tvorů by se totiž podle věců mohl covid-19 vázat na jejich receptor ACE2 stejně, jako když se pokouší pronikat do lidských buňěk. Vědci také upzoroňují, že většina z těchto identifikovaných tvorů, jež mohou být nakaženi koronavirem, je zároveň na seznamu ohrožených zvířat.

Problém jsou odpadní vody

Z pohledu vědců jsou největším rizikem pro nákazu kytovců nebo dalších mořských savců země třetího světa, které dlouhodobě velice zaostávají ve zpracování odpadních vod. Ty jsou vypouštěny často přímo do moře a mohou představovat riziko. Některé studie totiž prokázaly, že virus SARS-CoV-2 je ve velkém množství vylučován právě výkaly a ve vodě dokáže přežít i několik dní. Biologové tak vyzývají k pečlivému sledování mořských savců a odebírání jejich vzorků pro testování. Pokud by se u některého druhu nákaza potvrdila, chtějí dokonce prosadit jejich očkování. Dále čtěte: (Počty mrtvých jsou rekordní. Čísla chce vláda před občany tajit).

Biologové proto navrhují intenzivní monitorování mořských savců a dokonce jim pomocí dronů odebírat vzorky z nozder, které mají umístěné na vrcholu hlavy. Pokud bude situace vážná, dokonce by mohlo dojít i na očkování těch nejohroženějších druhů. Detaily o případné vakcinaci zatím nepřinesli, ale chtějí se touto možností zabývat.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu