Nová varianta koronaviru zasáhla již několik zemí. Vědci zkoumají vlastnosti deltacron

Věda a technika 18. března 2022 | 11:36 — Lukáš Bauer
Nová varianta koronaviru byla identifikována v několika zemích v latinské Americe, jak v tomto týdnu oznámila Světová zdravotnická organizace (WHO). Podle expertů se nejspíše jedná o novou variantu, která vznikla kombinací delty a omikronu. Stejný druh se podle expertů nedávno objevil také ve Francii, Nizozemsku a Dánsku.
Další 1 fotografie v galerii
Nová varianta podle vědců nepředstavuje zatím větší nebezpečí / Pixabay

Objevily se první zprávy o výskytu nové varianty koronaviru, jež se vyskytla v zemích latinské Ameriky, ale také v některých evropských státech. Světová zdravotnická organizace (WHO) už první případy nové varianty potvrdila, zatím však nová varianta nemá oficiální označení. Některá média včetně serveru The Guardian ji však díky podezření na kombinaci delty a omikronu pojmenovala deltacron.

Podle informací od brazilského ministra zdravotnictví Marcela Queiroga se první případy kombinace omikronu a delty objevily v severní části Brazílie v amazonských státech Pará a Amapá. Brazílie však nepředpokládá, že by nová varianta mohla přerušit probíhající uvolňování všech opatření.

Nejistý vývoj

Tato nová varianta přezdívaná médii deltacron se podle některých informací objevila letos už také v některých francouzských regionech, ve Spojených státech a několik desítek případů bylo zjištěno také ve Velké Británii. Vědci se však domnívají, že by se tato kombinace variant delta a omikron nemusela rozvinout ve zcela samostatnou variantu, a neměla by tak představovat větší nebezpečí.

Spojí se ve svém hostiteli

Takzvaný deltacron je tedy novou variantou koronaviru, která v sobě spojuje prvky variant delta a omikron. Obsahuje tak genetické informace obou těchto variant, jedná se tak o takzvaný rekombinantní virus. Tyto poměrně vzácné varianty typicky vznikají, když se stejná osoba nakazí oběma variantami naráz.

Rekombinantní viry se také liší svými vlastnostmi, kde každý může mít více převládajících vlastností z jedné z variant. Díky této rozmanitosti se vědci domnívají, že budou muset vymyslet jiné značení nebo číslování těchto rekombinantních variant. Celosvětově jsou zatím definovány tři varianty rekombinantních sekvencí, které odborně nesou označení XA XB XC. Dále čtěte: (Výzkum odhalil nové tajemství chobotnic. Na Zemi byly dávno před dinosaury).

Zdroj: The Guardian.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu