Čeští vědci popsali dokonalý trik. Voda za určitých podmínek nezmrzne ani když jsou teploty hluboko pod nulou

Věda a technika 26. listopadu 2020 | 08:06 — Lukáš Bauer
Tým výzkumníků z Akademie věd ČR prokázal, že voda za určitých podmínek může zmrznout až při teplotě minus 33 stupňů Celsia. Vědci tak popsali jev, kdy voda ohraničená v pravidelném malém prostoru ztuhne až při této teplotě.
Další 1 fotografie v galerii
Vědci objevili nové vlastnosti molekul vody / Pixabay

Tým českých vědců z Akademie věd ČR popsal unikátní experiment, který prokázal, že voda může v určitém prostředí zmrznout až hluboko pod bodem mrazu. Vědci tento experiment prováděli na malém množství vody, které umístili do pravidelného ohraničeného prostoru.

Novou studi, kde výzkumníci podrobně popisují zvláštní chování vody v ohraničeném prostředí, publikoval také prestižní časopis Americké chemické společnosti ACS Nano. Na samotném výzkumu pracoval tým vědců pod vedením Martina Kalbáče z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského Akademie věd a Jany Vejpravové a Jiřího Klimeše z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.

Nové rozměry chemických procesů

„Tento objev otevírá zcela nové možnosti studia chemických procesů v podchlazených kapalinách a fyzikálních vlastností kapalin v extrémním prostorovém omezení, které je typické například pro mezibuněčné prostory,“ uvedla vedoucí výzkumu Jana Vejpravová.

V běžném prostředí naší planety dochází k tuhnutí vody při teplotě kolem nuly. Ve specificky tvarovaném prostoru však může být tato hranice posunuta o desítky stupňů pod bod mrazu. Tuto vlastnost molekul vody vědci objevili jejich umístěním do speciálně tvarovaných dutin z grafenu vyplněných oxidem křemičitým.

Vědci vytvořili nanoled

Vědcům se tak podařilo vytvořit jakýsi nanoled, jehož struktura je ovšem velmi odlišná od běžného ledu, který známe. Přírodní led je totiž tvořen krystaly hexagonální struktury, kdyžto nanoled má krystalické jádro pouze ve středu grafenové výduti. Tento výzkum může být využit například pro vývoj nových technologií a materiálů. Dále čtěte: (Gigantický ledovec odlomený od Antarktidy míří na britský ostrov. Může způsobit vážné problémy).

Témata: led, voda, mráz, teplota, vědec
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu