Britské letectvo pořídilo snímky největší plovoucí kry na světě. Začíná se pomalu rozpadat

Věda a technika 07. prosince 2020 | 10:02 — Lukáš Bauer
Posádka letounu britského královského letectva pořídila detailní snímky největšího kusu plovoucího ledu na planetě. Tato gigantická ledová kra se odlomila od Antarktidy v roce 2017 a od té doby směřuje k ostrovu Jižní Georgia. Podle snímků je patrné, že se ledovec pomalu začíná rozpadat na menší kusy.
Další 1 fotografie v galerii
Obří kra se odtrhla od Antarktidy před třemi roky / BFSAI

Největší ledová kra na plantě se odlomila od Antarktidy v roce 2017 a od té doby směřuje na hladině oceánu k britskému ostrovu Jižní Georgia. Tento gigantický kus ledu nedávno nasnímkovala posádka transportního letounu Britského královského letectva.

Na snímcích kry s názvem A68a, které byly pořízeny z letounu A400, je patrné, že se tento obří kus ledu pomalu rozpadá. Na snímcích je patrných několik výrazných trhlin a plovoucí ledový ostrov obklopuje velké množství menších ker, které se z něj odlamují.

 

Led může ovlivnit ekosystém ostrova

Kra A68a se v tuto chvíli nachází asi 200 kilometrů od ostrova a hrozí, že uvízne v mělkých vodách při jeho pobřeží. Pokud kra u ostrova zakotví, může zde vydržet celé desetiletí a ohrozit tak místní ekosystém. Úkolem průzkumného letu bylo shromáždit data, která pomohou při vyhodnocení rizika.

Satelitní snímky z uplynulých týdnů také naznačují, že okraje kry se rychle odlamují, k čemuž velkou měrou přispívá vlnobití. Některé vylomené kusy ledu jsou přitom obrovské a je nutné jejich pohyb monitorovat, protože mohou ohrozit lodi.

Vědci očekávali něco jiného

Kra se v roce 2017 odtrhla od antarktického ledovce Larsen-C. Její tehdejší rozloha byla téměř šest tisíc kilometrů čtverečních. Odborníci jsou však překvapeni tím, že kra je stále poměrně celistvá, předpokládail totiž, že se bude rozpadat mnohem rychleji. Dále čtěte: (Gigantický ledovec odlomený od Antarktidy míří na britský ostrov. Může způsobit vážné problémy).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale mají spoustu vychytávek: vymyslí hru na pobavení, či ugrilují steak

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu