Britové objevili vzácný druh dinosaura. Byl největším predátorem na evropském kontinentu

Věda a technika 12. června 2022 | 23:41 — Lukáš Bauer
Vědcům se podařil vyjímečný objev, když na britské půdě objevili zkamenělé pozůstatky vzácné druhu dinosaura. Takzvaný Spinosauridae zastupoval největší masožravé tvory, kteří žili na dnešním evropském kontinentu.
Další 1 fotografie v galerii
Obří masožravý tvor byl největším svého druhu v Evropě / Depositphotos

• Británie hlásí objev pozůstatků největšího masožravého dinosaura Evropy. Zkamenělé pozůstatky obřího masožravého tvora objevili vědci na britském ostrově Wight. Z fosilních záznamů je jisté, že se jednalo o jednoho z největších masožravců na evropském kontinentu.

Nelítostný predátor

Paleontologové z univerzity v anglickém městě Southampton určili, že pozůstatky patří predátorovi, který žil koncem spodní křídy před přibližně 125 miliony let a dosahoval délky více než deset metrů. Šlo o dvounohého ještěra z čeledi Spinosauridae s tlamou podobnou současnému krokodýlovi.

Živočicha badatelé nazvali předběžně "White Rock spinosaurid", podle bílého geologického podloží, kde se našly jeho fosilizované pozůstatky. Spinosauridae je skupina vůbec prvních dinosaurů, u kterých je vědecky dokázáno, že uměli i plavat. Potravu si tedy mohli lovit ve vodě i na souši. Převážně se zřejmě živil rybami, nepohrdl však ani mršinami velkých obratlovců nebo případným aktivním lovem.

Výskyt po celé planetě

Tato čeleď specializovaných teropodních dinosaurů, žijících v období svrchní jury až svrchní křídy na území dnešní Jižní Ameriky, Afriky, Evropy a východní Asie. Výskyt skupiny na území Severní Ameriky zatím nebyl bezpečně prokázán, je však poměrně pravděpodobný.

Doktorand Chris Barker, který je stále v čele předmětné výzkumné studie, uvedl, že jde o jednoho z největších druhů masožravých dinosaurů, jaké v Evropě dosud objevili. Dále čtěte: (Kalifornie se propadá pod svou vlastní vahou. Na vině je několik faktorů).

Zdroj: BBC, Scitechdaily

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Legendární zpěvačka a herečka Barbra Streisandová vydala po letech nový singl

Poradíme, jak vybrat správné umyvadlo pro vaši koupelnu

Jak zabránit blednutí černého prádla při praní?...

Vyrobte si vlastní gel na praní. Je účinnější než ten...

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zavřít reklamu