Britové objevili vzácný druh dinosaura. Byl největším predátorem na evropském kontinentu

Věda a technika 12. června 2022 | 23:41 — Lukáš Bauer
Vědcům se podařil vyjímečný objev, když na britské půdě objevili zkamenělé pozůstatky vzácné druhu dinosaura. Takzvaný Spinosauridae zastupoval největší masožravé tvory, kteří žili na dnešním evropském kontinentu.
Další 1 fotografie v galerii
Obří masožravý tvor byl největším svého druhu v Evropě / Depositphotos

• Británie hlásí objev pozůstatků největšího masožravého dinosaura Evropy. Zkamenělé pozůstatky obřího masožravého tvora objevili vědci na britském ostrově Wight. Z fosilních záznamů je jisté, že se jednalo o jednoho z největších masožravců na evropském kontinentu.

Nelítostný predátor

Paleontologové z univerzity v anglickém městě Southampton určili, že pozůstatky patří predátorovi, který žil koncem spodní křídy před přibližně 125 miliony let a dosahoval délky více než deset metrů. Šlo o dvounohého ještěra z čeledi Spinosauridae s tlamou podobnou současnému krokodýlovi.

Živočicha badatelé nazvali předběžně "White Rock spinosaurid", podle bílého geologického podloží, kde se našly jeho fosilizované pozůstatky. Spinosauridae je skupina vůbec prvních dinosaurů, u kterých je vědecky dokázáno, že uměli i plavat. Potravu si tedy mohli lovit ve vodě i na souši. Převážně se zřejmě živil rybami, nepohrdl však ani mršinami velkých obratlovců nebo případným aktivním lovem.

Výskyt po celé planetě

Tato čeleď specializovaných teropodních dinosaurů, žijících v období svrchní jury až svrchní křídy na území dnešní Jižní Ameriky, Afriky, Evropy a východní Asie. Výskyt skupiny na území Severní Ameriky zatím nebyl bezpečně prokázán, je však poměrně pravděpodobný.

Doktorand Chris Barker, který je stále v čele předmětné výzkumné studie, uvedl, že jde o jednoho z největších druhů masožravých dinosaurů, jaké v Evropě dosud objevili. Dále čtěte: (Kalifornie se propadá pod svou vlastní vahou. Na vině je několik faktorů).

Zdroj: BBC, Scitechdaily

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu