Kalifornie se propadá pod svou vlastní vahou. Na vině je několik faktorů

Věda a technika 06. června 2022 | 07:43 — Lukáš Bauer
Vědci zaměřili svůj nový výzkum na problém Kalifornie, kterým je propad svrchní vrstvy zemské kůry. Podle nové studie se propady jen tak nezastaví, protože na vině je především nadměrné čerpání vody pro zemědělství. Chybějící podzemní voda pak spolu s vahou půdy způsobuje, že zem sesedá. Tento fenomén bude pokračovat podle vědců desítky, možná stovky let.
Další 1 fotografie v galerii
Suchá půda způsobuje velké propady a sesedání / Depositphotos

Již delší dobu je známo, že část Kalifornie se propadá. Vědci se proto nyní rozhodli podívat se trochu blíže na tento fenomén a zjistili, že se propady kalifornského údolí Central Valley jen tak nezastaví. Podle nového výzkumu se může tato oblast propadat dokonce stovky let. Studie na toto téma byla publikována ve vědeckém časopise Water Resources Research.

Za klesání půdy je zodpovědné podle expertů především nadměrné odčerpávání vody pro zemědělství. Díky tomu pak ubývá podzemních vod a dutiny v půdě způsobují, že se půda vlivem své vlastní tíhy propadá. K tomu, aby se tento jev zastavil bude podle vědců potřeba významná redukce spotřeby vody v oblasti a zvýšení hladiny podzemních vod.

Nadměrné čerpání vody

„Pokud se nepodaří zajistit, aby se hladiny těchto vodních zdrojů vrátily zpět na dřívější hodnoty, bude se půda propadat, potenciálně o desítky centimetrů ročně, a to po celá desetiletí. Ale pokud se zvednou, tak se téměř okamžitě situace zlepší,“ uvedl hlavní autor nové studie Matthew Lees. Jeho výzkum vyšel 2. června v časopise Water Resources Research.

Celý problém kalifornského propadu tak spočívá v tom, že na povrchu je málo vody. Pomohlo by tedy zastavení jejího využívání pro zemědělské účely, což je ale prakticky nemožné, protože by hrozil kolaps tamního hospodářství. Nejvíce jí přitom zemědělci spotřebují ve vegetačním období, kdy je jí v oblasti nejméně. Údolí Central Valley produkuje přibližně čtvrtinu potravin v USA, je tedy klíčové pro americkou potravinovou soběstačnost i stabilitu cen jídla. 

Zdánlivě stejný povrch

Celá situace tak znovu připomíná, že zdánlivě nehybný povrch planety, je ve skutečnosti velmi dynamický a neustále se mění, ať už vlivem klimatu nebo geologické aktivity. Výsledky nového výzkumu ukázaly, že propad půdy bude v Kalifornii trvat  až stovky let. Dále čtěte: (Ve vysychající obří přehradě se objevují ruiny pradávného města. Jeho stáří je 3400 let).

Zdroj: Water Resources Research.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu