Ve vysychající obří přehradě se objevují ruiny pradávného města. Jeho stáří je 3400 let

Věda a technika 02. června 2022 | 07:22 — Lukáš Bauer
Klimatické změny působí na řadě míst planety vážné ekologické problémy, ale existují případy, kdy mohou být prospěšné. Díky nim se totiž často podaří najít dávné artefakty a stavby, které se nachází pod tajícím ledem nebo ustupující vodní plochou. Nyní se archeologům podařilo identifikovat ruiny dávného města na dně vysychajícího jezera.
Další 2 fotografie v galerii
Vodní nádrž v Iráku ukrývá zatopené ruiny dávného osídlení / Universities of Freiburg and Tübingen, KAO / volný zdroj

Jak voda a led ustupují vlivem globálního oteplování planety, stále častěji se objevují stopy dávných civilizací, které byly tisíce let zakonzervovány pod ledem nebo vodní hladinou. V posledních letech byl suchy sužován například Írák, což pocítila například rozlehlá mosulská nádrž, ze které bylo odčerpáváno obrovské množství vody na závlahu polí.

Hladina vody v mosulské nádrži klesla dokonce nejníže za celá desetiletí a odkryla celou řadu zatopených staveb včetně celého pradávného města. Přehrada byla vybudována v osmdesátých letech minulého století. Přestože se o ruinách vědělo už při zatopení jezera, pro vědce je znovu odkrytí tohoto naleziště vzácnou příležitostí k průzkumu.

Krátká příležitost pro archeology

Ruiny se nacházejí v archeologickém nalezišti zvaném Kemune a skládají se z několika velkých staveb, které pochází z doby bronzové. Vědci se domnívají, že ruiny by mohly být starověkým městem Zakhiku, rušným centrem říše Mittani, která prosperovala na březích řeky Tigris mezi lety 1550 a 1350 před naším letopočtem.

Není to poprvé co vodní plocha odkryla ruiny starověkých objektů. V roce 2018 přehrada rovněž ustoupila natolik, že se vědcům naskytlo krátké okno, jež jim umožnilo zdokumentovat polohu a stav jednotlivých ruin.

Monumentální stavby staré civilizace

Kromě paláce, který byl objeven a popsán v roce 2018, vědci našli  další zajímavé stavby. Mezi ně patří například velké opevnění se zdí a věžemi, průmyslový komplex a obrovská vícepatrová skladovací budova. Všcehny tyto objekty pocházejí z doby říše Mittani. Budova zásobníku byla podle archeologů obzvláště důležitá, protože v ní pravděpodobně bylo uloženo obrovské množství zboží dováženého z celého regionu.

Archeologové se domnívají, že toto dávné prosperující město zaniklo po silném zemětřesení, které narušilo, nebo zcela zničilo většinu budov. Vědci doufají, že se jim na místě podaří najít také nové artefakty, které poslouží pro lepší pochopení toho, jak tato dávná kultura žila. Dále čtěte: (Sibiřská tundra pomalu umírá. Vědci mají dva scénáře, oba bohužel smutné).

Zdroj: Sciencealert, Universitat Tubingen.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu