V Srbsku klesající hladina Dunaje odhalila vraky desítek nacistických lodí. Evropská sucha také odkryla dávno ztracené památky

Věda a technika 23. srpna 2022 | 06:04 — Lukáš Bauer
Evropské sucho díky snižující se hladině vodních ploch odhaluje staleté památky, ale také potopená plavidla z druhé světové války. Hladina některých evropských jezer a řek totiž klesla na úroveň, kterou málokdo pamatuje.
Další 1 fotografie v galerii
Plavidla z druhé světové války dodnes brzdí lodní provoz na Dunaji / Wikimedia Commons / Peacemaker67

Díky masivním suchům na evropském kontinentu se například ve Španělsku, které trpí největším suchem za několik desetiletí, objevil pradávný kamenný kruh, kterému se přezdívá „španělský Stonehenge“. Tato prastará památka je běžně hluboko pod hladinou nádrže Valdecanas.

Kamenný kruh, oficiálně známý jako Dolmen of Guadalperal, je v současnosti zcela odkrytý, protože hladina vodní plochy klesla podle úřadů o 28 % kapacity. Vůbec poprvé byl objeven německým archeologem Hugo Obermaierem v roce 1926. V roce 1963 za diktatury Francisca Franca byla celá oblast v rámci projektu rozvoje venkova zaplavena. Od té doby byla kamenná stavba vidět jen čtyřikrát.

Hladové kameny

Vzpomínky na minulá sucha byly v Německu znovu oživeny tím, že se podél řeky Rýn opět objevily takzvané „hladové kameny“. Mnoho takových kamenů bylo v posledních týdnech vidět podél břehů této největší německé řeky. Tyto kameny jsou připomínkou toho, jak dávní lidé trpěli v důsledku extrémních such, jež v minulosti Evropu zasáhly například v letech 1947, 1959, 2003 a 2018.

Hladina Dunaje klesla v důsledku sucha na jednu z nejnižších hladin za téměř sto let, a odhalila trosky více než 20 německých válečných lodí potopených během druhé světové války poblíž srbského říčního přístavního města Prahovo. Plavidla byla mezi stovkami potopených německých lodí z černomořské flotily nacistického Německa v roce 1944, když ustupovala před postupujícími sovětskými silami. Tyto lodě dodnes brzdí říční provoz v případě poklesu hladiny.

Koncem července byla v nízko tekoucích vodách nejdelší řeky Itálie objevena bomba z druhé světové války o hmotnosti 450 kg. Přibližně 3000 lidí žijících poblíž vesnice Borgo Virgilio na severu města Mantovy bylo evakuováno, zatímco ji vojenští experti zneškodňovali a provedli řízenou explozi. Dále čtěte: (V různých částech Asie byly objeveny zvláštní ohořelé trosky. Mohou pocházet ze ztracené Čínské rakety).

Zdroj: Reuters

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu