Korejské umělé slunce zaznamenalo značný pokrok. Jaderná fúze probíhala neuvěřitelně dlouho

Věda a technika 30. prosince 2020 | 20:58 — Lukáš Bauer
Termonukleární fúzi se snaží ovládnout mnoho světových zemí, protože zkrocení této obrovské síly znamená cestu k čisté a obnovitelné energii. Jihokorejským vědcům se nyní podařilo jadernou fúzi udržet po dobu dlouhých devadesáti vteřin. Na první pohled to není mnoho, ale v rámci fúzní energetiky je to nebývalý pokrok.
Další 1 fotografie v galerii
V jihokorejském tokamaku udrželi fúzi dlouhých dvacet vteřin / Pixabay

Fúzní zařízení jihokorejských vědců zlomilo světový rekord, když dokázalo udržet jadernou fúzi celých dvacet vteřin. I když se to může zdát jako krátká doba, na poli výzkumu fúzního reaktoru je to zatím nejdéle na světě, a jedná se tak o významný pokrok v celé oblasti.

Korejský fúzní reaktor s názvem KSTAR dokázal udržet plazmu po dobu dvaceti vteřin, a to při teplotě sto milionů stupňů Celsia. Všechna ostatní podobná zařízení nedokázala plazmu s touto teplotou udržet déle než deset vteřin.

Základ pro pokrok 

„Technologie potřebné pro dlouhodobý provoz plazmy se stamilonovou teplotou jsou klíčem k realizaci fúzní energie,“ uvedl v prohlášení k průlomovému pokroku ředitel výzkumného centra Kstar Si-Woo Joon.

V současnosti je fúzní zařízení, které by fungovalo dlouhodobě a bylo by dostatečně výkonné, stále pouhým snem mnoha vědců. Pokrok jihokorejských fúzních výzkumníků je však pozoruhodným posunem k zvládnutí této nezkrotné energie.

Důležitý milník pro další pokusy

Letošní úspěch bude podle Si-Woon Joona důležitý zejména pro budoucí komerční fúzní reaktory. Výsledky také pomohou při provozu experimentálního reaktoru ITER, na kterém pracují i ​​korejští vědci z výzkumného centra Kstar.

Výzkumný supravodivé zařízení s názvem tokamak KSTAR postavili inženýři v roce 2007 v Národním ústavu pro výzkum fúze v Tedžone v Jižní Koreji. Plazmy o teplotě sto milionů stupňů Celsia dosáhl poprvé v roce 2018 a udržel ji pouze 1,5 sekundy. Dalším cílem jihokorejských vědců je udržení žhavé plazmy celých 300 vteřin. Dále čtěte: (Když vědci otevřeli kapsli se vzorky asteroidu, zatajil se jim dech).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu