Vědci popsali unikátní vesmírný objekt. Pamatuje zrození samotného vesmíru

Věda a technika 02. ledna 2021 | 10:13 — Lukáš Bauer
Astronomům se podařilo popsat gigantický proud energie, takzvaný blazar, který pamatuje počátky celého vesmíru. Tento obří výtrysk žhavé plazmy se uvolnil poté, co ho před miliardami let vymrštila do vesmíru jedna z raných vesmírných galaxií.
Další 1 fotografie v galerii
Blazar je výtrysk žhavé plazmy do vesmíru / Wikimedia Commons / JPL

Rané počátky vesmíru byly velice bouřlivými a nestabilními časy, kde se odehrálo nespočet vesmírných srážek, explozí a dalších událostí. Jedna z nich vedla také k vytvoření obrovského blazaru - extrémně rychlého záblesku tvořeného plazmou a radiací.

Blazar vznikl uvolněním obrovského množství plazmy a radiace z jedné z raných vesmírných galaxií. Tato energie je i dnes, po více než 13 miliardách let, stále viditelná jako záblesk, který vědci nazývají blazar. Vědci se nyní zaměřili na detailní výzkum tohoto objektu, který může napovědět mnohé o vzniku vesmíru.

Obří černá díra

Tento obrovský vesmírný objekt je jedním z největších svého druhu ve vesmíru a jeho celková délka je 1600 světelných let, což je šestnáctkrát více, než je hvězdný disk naší Mléčné dráhy. Jedná se o jádro galaxie, jehož plazmatický proud míří směrem k Zemi. Nejčastěji se jedná o supermasivní černou díru, jejíž okolí patří k nejintenzivnějším jevům ve vesmíru.

Unikátní vlastnosti

Nově popsaný blazar, který přitahuje pozornost vědců díky svému neuvěřitelnému stáří, dostal vědecké označení PSO J0309+27. Tento prastarý objekt leží v souhvězdí Berana ve vzdálenosti 12,8 miliardy světelných let od Země. Vědci si blazaru všimli v březnu letošního roku a ihned zaujal jejich pozornost. Tento objekt totiž může mít zcela odlišné vlastnosti od ostatních známých blazarů.

Vědci také zjistili, že tento blazar je oproti jiným známým velice pomalý, jelikož výtrysk plazmy dosahuje pouze 75 % rychlosti světla. Vědci se přitom běžně setkávají s blazary, které dosahují až 90  % rychlosti světla. V minulosti byl ale objeven také například blazar, jehož plazma se pohybovala až patnáctkrát rychleji než světlo. Výzkum těchto vesmírných objektů mohou podle vědců přinést zásadní poznatky o samotném vzniku vesmíru před 13 miliardami let. Dále čtěte: (Po desetiletích byly na Zemi doručeny vzorky z povrchu Měsíce. Vědci doufají v nové poznatky).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu