Nejnebezpečnějším strojem na světě bude nová třída amerických ponorek

Vojenství 04. ledna 2021 | 12:44 — Lukáš Bauer
Nová ponorka amerického námořnictva bude vybavena velice nebezpečným jaderným arzenálem. Projekt výstavby nové jaderné ponorky s balistickými raketami je již nějakou dobu ve výstavbě. Nová třída ponorek Columbia by měla zcela nahradit zastaralou třídu Ohio.
Další 1 fotografie v galerii
Nové americké ponorky budou skutečnou hrozbou / Pixabay

Americké námořnictvo zadalo v loňském roce objednávku na ponorku USS Columbia, vlajkovou loď ponorek třídy Columbia. Tato třída ponorek nahradí starší ponorky třídy Ohio, které byly vyhodnocené jako nejnebezpečnější na světě. Každá ponorka bude schopna reagovat na překvapivý útok ničivým termonukleárním protiútokem.

První Columbia se na svou první jadernou plavbu vydá v roce 2031. Námořnictvo plánuje nahradit stávajících 14 ponorek s balistickými střelami třídy Ohio dodaných v letech 1981 až 1997 celkem 12 ponorkami třídy Columbia. Jejich životnost je pak plánována na zhruba 50 let.

Gigantická ničivá síla

Každá Columbia bude vyzbrojena až 16 balistickými hlavicemi na raketách Trident D-5. Trident D-5 je raketa na tuhá paliva s doletem 4600 mil a je schopná nést až 14 termonukleárních hlavic W-76-1, každá s ničivou silou šestkrát větší než bomba svržená na Hirošimu. Trident D-5, které už slouží na současných ponorkách třídy Ohio, obsahují čtyři až pět hlav W-76-1 nebo jednu novou hlavici W-76-2.

Za předpokladu, že každá Columbia ponese 14 Tridentů D-5 vyzbrojených pěti hlavicemi s většími hlavicemi a dvě D-5 s menšími hlavicemi, jediná ponorka by mohla nést více než šest megatun jaderné palebné síly, což odpovídá 6 310 000 tun TNT.

Ponorky vybavené raketami Trident D-5 jsou součástí americké jaderné triády. Triáda se skládá ze 76 bombardérů s posádkou B-52H Stratofortress a 20 bombardérů B-2 Spirit, dále ze 400 mezikontinentálních balistických raket Minuteman III a 14 ponorek. Všechny tři složky této triády se vzájemně doplňují.

Neviditelný nepřítel

Hlavní výhodou nebezpečných ponorek je schopnost skrýt je ve světových oceánech, přičemž každá z nich může v případě překvapivého útoku zničit domovinu nepřítele. Jedna ponorka má schopnost vypálit jaderné střely na desítky nepřátelských cílů. Tím USA odrazují nepřítele od jaderného útoku na Spojené státy. Dvanáct ponorek Columbia bude v budoucnu ukryto v Tichém a Atlantickém oceánu a budou se plavit na týdenních hlídkách ze základen ve Washingtonu a na Floridě. Dále čtěte: (Americká jaderná ponorka během havárie pohřbila pod hladinou oceánu více než stovku námořníků).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu