Americká jaderná ponorka během havárie pohřbila pod hladinou oceánu více než stovku námořníků

Věda a technika 01. února 2020 | 11:29 — Lukáš Bauer
Američané tohle plavidlo spustí na vodu během července roku 1960 a do výzbroje americké armády se dostalo v srpnu 1961. Řeč je o nukleární ponorce USS Thresher, kterou postihla děsivá havárie, která po sobě zanechala více než stovku mrtvých námořníků a civilistů.
Další 2 fotografie v galerii
Ponorka USS Tresher klesla na mořské dno spolu s posádkou / Internet

Plavidlo USS Thresher se pyšnilo spoustou vynikajících vlastností, mimo jiné dokázalo klesnout pod hladinu hlouběji než 300 metrů. Pohon ponorky byl velice tichý, takže nebudil zbytečnou pozornost. Ideální vojenské plavidlo, které bylo zároveň vybaveno novým vysokofrekvenčním 3D sonarem. O pohon celého kolosu se staral jaderný reaktor a mezi jeho arzenálem nechyběly střely s jadernými hlavicemi. 

Je ovšem smutné, že tahle americká pýcha nebrázdila hluboké vody oceánu moc dlouho. Už 9. dubna 1963 totiž plula vstříc své zkáze. Doprovázela tehdy loď USS Skylark během její testovací plavby.

Součástí programu měly být i ponory, a to až do maximální hloubky, která je povolena. Na palubě ponorky Thresher se tehdy nacházelo 112 námořníků a 17 civilistů, jejichž úkolem bylo bedlivě sledovat celý proces testování.

Další den, tedy 10. dubna 1963, měla ponorka v plánu se ponořit do hloubky zhruba 350 km od mysu Cod poblíž břehů Nové Anglie. Klesnout měla až do nejnižší povolené hloubky. 

Dorozumívání mezi ponorkou USS Thresher a lodí Skylark bylo realizováno pomocí podvodního telefonu. V 9:14 hodin loď hlásí, že s ponorkou nemá kontakt. Krátce předtím ponorka oznámila problémy. Pozdější analýzy zvuků v podvodním telefonu napovídají, že jde o jakési divné praskavé zvuky.

Zřejmě tehdy přestal fungovat jaderný reaktor, snad vlivem prosáknutí vody a zkratu elektřiny. Jenže uvést reaktor do chodu je dlouhá záležitost, mohlo by to trvat i 45 minut, a tak se posádka patrně uchyluje k jinému řešení, které by ponorku mělo vynést na hladinu. Asi naplňuje stlačeným vzduchem balastní nádrže. To se ale patrně nepovede, a tak místo aby Thresher stoupal k hladině, naopak klesá ještě hlouběji.

Tlak vody pak rozdrtí trup a celá posádka čítající 129 lidí následně umírá. Ačkoli na místo okamžitě míří záchranné lodě, nedá se už nic dělat. Plavidlům se dlouho ani nevede ztroskotanou ponorkou nalézt. Zahlédne ji až v červnu 1963 loď Recovery batyskafem Trieste. Trosky jsou rozmetány v hloubce 2 600 metrů. Dále čtěte: (Během studené války znepřátelené mocnosti zkoumaly zajímavý způsob, jak detekovat cizí ponorky).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu