Muž s jazykem ze zlata. Egyptští archeologové objevili záhadnou mumii

Věda a technika 06. února 2021 | 12:09 — Lukáš Bauer
Egypt ohlásil zcela unikátní nález mumie, jaká ještě nikdy nebyla objevena. Mumifikovaný muž z éry starověkého Egypta měl totiž jazyk ze zlata. Archeologové se domnívají, že jeho pravý jazyk byl pravděpodobně odstraněn během procesu mumifikace a nahrazen jazykem vyrobeným z ryzího zlata.
Další 1 fotografie v galerii
Mumie se zlatým jazykem je unikátní / Ministry of Tourism and Antiquities- Egypt

Skupina egyptských archeologů objevila ve známém nalezišti v lokalitě Taposiris Magna celkem šestnáct hrobů uložených ve skalním masivu. Samotný objev by v Egyptě nebyl ničím zas tak pozoruhodným, kdyby v jednom z hrobů nebyla objevena velice zvláštní mumie muže se zlatým jazykem.

Podle expertů byl mužův jazyk vyříznut během procesu mumifikace a nahrazen zlatým jazykem proto, aby mohl mluvit s pánem podsvětí Osirisem. Mimo jiné byly v hrobech objeveny také unikátní masky, které byly podobiznami uložených mrtvých.

Nejedno překvapení

Vědci během výzkumu, na kterém se podílel mezinárodní tým odborníků, objevili celkem šestnáct pohřebních šachet, které byly vytesány do skalního masivu. K jejich zklamání však zjistili, že mumifikovaná těla byla balzamována nepříliš kvalitně, a proto byla některá těla výrazně poškozená. Tento typ mumifikace je podle vědců specifický pro řecko-římské období.

Kromě této unikátní mumie na vědce v pohřebišti čekalo ještě několik dalších překvapení v podobě velice nevšední výzdoby mumifikovaných těl. Některé mumie byly zdobeny podobiznami bohů dávných Egypťanů jako byl například Osiris nebo Hora. V hrobech bylo objeveno také několik posmrtných masek a také svitky, jejichž obsah se nyní vědci snaží odhalit.

Královna Kleopatra

Jedná se již o několikátý významný nález, který archeologům vydal chrám Taposiris Magna. Archeologové se navíc domnívají, že v tomto chrámu je pohřbena slavná egyptská královna Kleopatra. Vědci totiž v loňském roce na místě objevili zvláštní mumie, kterým přiřazují souvislost právě s touto egyptskou královnou. Dále čtěte: (Pastevci v daleké Sibiři objevili dokonale zachovalou mumii obřího tvora).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu