Poklad z Tutanchamonovy hrobky byl z části ukraden. Naznačuje to dosud nezveřejněný, téměř stoletý dopis

Věda a technika 23. srpna 2022 | 13:03 — Lukáš Bauer
Britský archeolog Howard Cater, který v roce 1922 objevil Tutanchamonovu hrobku, je více než století podezírán, že část pokladu z hrobky ukradl. Egypt dlouhodobě tvrdí, že se tak mělo stát před jejím oficiálním předáním do rukou egyptských úřadů. Vědci nyní přichází s novými důkazy, které naznačují, že to tak mohlo skutečně být.
Další 1 fotografie v galerii
Tutanchamonova hrobka byla vykradena jejím objevitelem / Depositphotos

Objevitel hrobky faraona Tutanchamona, britský archeolog Howard Carter, je Egypťany dlouhodobě podezírán, že krátce po objevení hrobky část vzácného pokladu ukradl. Sám Carter objevil hrobky v roce 1922, a jak naznačují nejnovější vědecké poznatky, je pravděpodobné, že před předáním hrobky do rukou egyptských úřadů mohl skutečně část pokladu odcizit. Podle vědců to naznačuje zejména text dosud nezveřejněného dopisu z roku 1934, ze kterého je podle vědců patrné, že Carter rozprodával majetek, jenž musí pocházet právě z této hrobky.

Vykradení hrobky

Dopis byl napsán britským egyptologem a filologem Alanem Gardinerem, který byl členem Carterova archeologického týmu a přímo se podílel na popisu archeologických nálezů kolem hrobky. Gardiner tak třeba překládal hieroglyfy, objevené v 3300 let staré hrobce. Carter mu za to dal amulet, o kterém ho ujišťoval, že z Tutanchamonovy hrobky nepochází. Gardiner však amulet později ukázal lidem z egyptského muzea, kteří neměli pochyb o tom, že se jedná o amulet vyrobený ze stejné série jako ostatní nalezené předměty z hrobky. V dopise Carterovi pak svou zkušenost popsal a ujistil ho, že neřekl, že amulet pochází od něj.

Letos je to sto let od chvíle, kdy Carter hrobku objevil. V hrobce bylo objeveno obrovské množství artefaktů nevyčíslitelné hodnoty. Byly mezi nimi trůny, vozy a tisíce dalších předmětů, které faron potřeboval k cestě a pobytu ve světě mrtvých.

Usvědčující důkazy

Carter trvdil, že část pokladu byla ukradena z hrobky již dávno předtím, než ji objevil. V minulosti se však objevily informace o tom, že Carter vylomil dveře do pohřební komory, kterou pak následně znovu zakryl. Podle archeologů však bylo podezírání Cartera oprávněné, protože dnes je to již celá řada důkazů, které naznačují, že objevitel hrobku skutečně mohl vykrást. Později se totiž na trhu s egyptskými starožitnostmi objevily předměty z jeho pozůstalosti, které zjevně pocházely z hrobky. Některé z nich se také objevily v muzeích včetně Metropolitního muzea, v New Yorku, jež v roce 2010 oznámilo, že Egyptu vrátí 19 předmětů, u kterých bylo zjištěno, že pocházejí z Tutanchamonovy hrobky. Dále čtěte: (Záhada opuštěného města Cahokia. Nikdo ji nevyřešil po celá staletí).

Zdroj: The Guardian

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu